Bandyns historia

Publicerad av

Del 1 av 4 – Bandyns Ursprung

Bandyns ursprung och dess utveckling går hand i hand med flera sporter, främst racket- och klubbsporter. Bandy och landhockey har varit centrala i klubbsporternas utveckling då krokiga klubbor och boll funnits med från ett tidigt skede. Den nutida bandyn som vi känner igen idag har sina rötter från 1700-talet i Englands södra och mellersta delar.

Inledning

Vid ett besök hos en bekant får jag syn på en äldre rödmålad bandyboll av kork och garn. Bollen har kvar sina påklistrade originaletiketter och är placerad på den vita hyllan i vardagsrummet. Bollen är från 1950 talet, bollen skiner som ny, en sådan skulle man vilja få tag i, kan det finnas fler av den kvalitén bevarade?

Någon vecka senare budade jag hem en bandyboll via nättjänsten Tradera, en boll av märket Sleven. Efter att fått hem ett väl emballerat paket med bollen inuti så började tankarna om vad märket på bollen stod för, namnet Sleven. Efter lite sökande började historierna och människorna bakom bollens utveckling imponera och överraska.

Här är min beskrivning av Bandyns ursprung och främst Bandybollens historia. Texten kommer att hållas levande och uppdateras i den takt jag kommer åt nytt material och nya berättelser, samt har tid att dokumentera. Jag är lyhörd och tar gärna emot kunskap av er alla, så historien kommer så nära verkligheten som möjligt.

Bandyns ursprung

Bandyns ursprung och utvecklingen går hand i hand med flera sporter, främst racket- och klubbsporter. Jag konstaterar att bandy och landhockey varit centrala i klubbsporternas utveckling då krokiga klubbor och boll funnits med från ett tidigt skede. Leken med klubba och boll har utvecklats under lång tid, i olika kulturer, i alla geografiska riktningar. Människan ser ut att alltid ha älskat och utvecklat lekar, exempelvis slog herdar småsten med sina stavar. Stenar är hårda, går lätt sönder och istället fylldes tunna läderpåsar med till exempel mossa, hö, hår, fjädrar eller bomull för att få bättre prestanda. Läderbollarna drog lätt åt sig väta, så tjockare läder utan porer började användas. Ytterligare innovation var att impregnera bollarna med olja. Historiskt så finns det uppgifter som tyder på att det spelats med klubba och boll i Egypten runt 2055 – 1650 f.Kr., spelet som utövades och utövas är Al-Haksha och har tydliga regler där bollen placeras mitt på en plan mellan två lag och skall sedan föras med en pinne över motståndarens backlinje. Bollen är en fodrad läderboll på 9 till 10 cm i diameter med en vikt på 190 till 200 gram. Klubban Al-Hakmash är en klubba gjord av palmträd ca. 100 – 120 cm lång. Ordet Hockey kan härstamma från namnet Al-Haksha.

Bilden är från en av de 39 gravarna vid byn Beni Hassan i Egypten – Grav: Khety (BH17), Kheti var guvernör i Oryx nomen, under den 11:e dynastin.

I Mongoliet och Kina har Beikou utövats av Daur folket sedan år 300 f.Kr. Beikou utalas (Bay-koo) och betyder “Stick from a curved root”. Bollen som användes var knoppen från en aprikosrot.

I Amerika spelade indianer ett spel som européerna döpte till Shinny, vid Penn Museum i Philadelphia finns både en klubba och boll bevarade.

Bulletin – Smithsonian Institution, Bureau of American Ethnology, number 30, page 484, 1907.

Shinny spelades med böjd klubba och boll på mark eller is och bollen skulle slås i mål mellan två stolpar över en mållinje. I Europa spelade romarna ett spel med en klubba som hade en böj och en boll av läder som var fylld med fjädrar. Engelsmän kallade romarnas spel Bandy-boll, antagligen på grund av den böjda klubban. Bandy betyder böj (ex. bandyleggs). Bandy kan även komma från att man för något framåt och tillbaka (ex. dribbla med klubba och boll). Vikingarna utövade ett spel som de kallade Knatteleikr.

Vikingarnas – Knattleikr

På 1200 talet spelades ett spel i Nederländerna som kallades Kolf, ett spel där både klubba och boll användes. I Frankrike spelades Choule.

Choule från Frankrike

På halvön Inishowen i republiken Irland finns Magnus Mac Orristins gravsten. På stenen syns en böjd klubba och en boll. Dessa kallas respektive Camán och Sliotar. Spelet Camanachd eller Camán har utövats på Irland i ca 3000 år och introducerades troligen under antiken. Camán kommer från det gaeliska ordet Cam som betyder böj. Än idag spelas Camanachd/Camán eller som man oftast säger nu förtiden Hurling, spelet utövas av män. Spelet Camogie utövas även det idag och det spelas av kvinnor.

Gravsten – Inishowen, Irland

Andra spel och spelvarianter med böjd klubba och boll är till exempel Shinty från Skottland, Cammag från Isle of Man och Bando från Wales.

Det var tuffa tag när dessa sporter spelades, under en Bando match i Wales sägs det att denna fras myntades – “never mind the ball, get on with the game”.

The Derby Mercury (Derby, Derbyshire, England) · 17 Aug 1732, Sun · Page 2
The Derby Mercury (Derby, Derbyshire, England) · 20 Sep 1733, Sun · Page 4
Hurling från Irland
The Penny London Post or The Morning Advertiser (London, Greater London, England) · 17 Jun 1748, Mon · Page 1
Bando från Wales

Bando kunde spelas av många spelare både kvinnor och män, bäst spel blev det när runt 20 spelare deltog. Klubban “Bandon” var gjord av ask, alm eller ek med en kurva i änden och bollen var även den gjord av trä. Bollen kallades “colby”.

Sports and Pastimes of the Peopel of England av Joseph Strutt år 1830, sid 102. Foto & ägare av boken Peter Larsson

Enligt tidningen Newcastle Chronicle, lördagen den 9 augusti 1890 på sidan 11, skrevs följande – Det råder ingen tvekan om att spelet Bandy är väldigt gammalt. Redan under regeringstiden av Edvard III, år 1327–1377 fanns ett tidsfördriv som hette Bandyboll, det nämns att man slog läder eller träboll med pinne. En pinne med en böj i änden, bollen slogs mellan varandra. I boken “History and Antiquities of London” beskrivs att Edvard III. befallde år 1363 att var och en som var stark i kroppen, skall på fritiden och vid helgdagar använda båge och pilar för att återigen lära sig att utöva konsten att skjuta, och avstå från sådana fåfängliga lekar som stenkastning, handboll, fotboll, bandyboll, eller tuppfäktning.

History and Antiquities of London av Thomas Allen år 1837, sid 114. Foto & ägare av boken Peter Larsson

Från 1646-talet har vi denna tekning från Chile där en urbefolkning spelar Chueca (Chueca betyder krokig), ett spel med krokiga klubbor och boll.

Mapuchefolket i Chile spelar Chueca, teckning är från 1646 från boken Histórica Relación del Reyno de Chile av Alonso de Ovalle.

Den 8 mars 1898 föddes den moderna bandyn i Ryssland. Detta datum räknas för det första bandyspelet, som hölls enligt de officiellt godkända spelreglerna. Matchen spelades på norra skridskobanan på Kamennoostrovsky-velodromen i St. Petersburg, då kallades spelet för rysk hockey. Liksom i den engelska och skandinaviska versionen fanns det 11 spelare på planen, de största skillnaderna var de mindre målen samt att bollen var även den av mindre storlek. Det är känt att det i St. Petersburg, under Peter den stores tid (1672-1725) hölls bandymatcher regelbundet, där tusentals människor gick för att titta på dem. Peter den stor lät hämta hem järnskridskor från Holland, bandyspelare var bland de första som använde dem. Spelet har haft olika namn i olika regioner i Ryssland som exempel “Jaga” (охотиться), “Klubbor på is” (леденцы на льду) eller “Gethorn” (козий рог).

Världskarta – Historiska spel med böjd klubba och boll

Vet ni fler historiska spel i olika delar i världen med böjdklubba och boll, så tar jag gärna emot den informationen.

Bandy blir Bandy

Den nutida bandyn som vi känner igen idag har sina rötter från 1700-talet i Englands södra och mellersta delar. Enligt C.G. Tebbutt som 1892 i boken ”The Badminton Library” beskrev sportens utveckling med att det till en början var en lek med böjdklubba och boll där alla spelade mot alla. Spelet kallades Shinney eller Shinty det spelades på gator där häckar och husväggar avgränsade planen. Två stenar markerade målen som placerades ut med ett avstånd upp till 100 meter mellan varandra. När leken utvecklades till ett spel med tydligare regler kallades spelet Hockey, när spelet utfördes på is kallades spelet Bandy. I Fen-distriktet var det som oftast översvämningar vilket vid kalla vintrar gjorde det möjligt för skridskoåkning på områdets isar. Fen bon William Leeland har berättat att han vid 11 års ålder tittade bandymatcher under The Great Frost 1813–1814 på isarna runt Fen. William spelade även han bandy under denna tid och hörde det berättas att det spelats bandy i området under 1700-talet.

The Badminton Library – Bandy by C.G. Tebbutt sid. 429-441. Foto & ägare av boken Peter Larsson

År 1827 spelades det en regelrätt bandymatch där Richard Brown var domare, de som möttes var Bury Fen spelare från Bluntingham & Earith mot Willingham, matchen spelades på Old West River nära Willingham. Kaptenen i Bury Fen var William Leeland. Priset i matchen var fårkött, efter matchen gick deltagarna till ett närliggande gästgiveri där Willingham fick stå för utläggen medans Bury Fen bjöd på priset i matchen. Det var inte ovanligt att man tog en så kallad ”randy” där man träffades efter matcher för att tala om matchen och planera nya matcher. William Leeland var kapten i Bury Fenners fram till 1850. Flera klubbar bildades runt detta område och två klubbar från Bury- on Fen hade en uppvisningsmatch 1860 i London intill Cristal Palace.

Huntingdon, Bedford & Peterbro’ Gazette, and Cambridge and Hertford Independent Press, England · 5
Feb 1831, Sat · Page 3.

Skridskolöparen och bandyspelaren Charles Goodman Tebbutt bildade officiellt Bury Fen Bandy Club den 12 december 1882. Bandylag har funnits i Bury Fen dokumenterat sedan 1813. Charles utsågs både till ordförande i klubben och lagkapten i laget. Charles tog år 1891 initiativet att skriva bandyns första regelbok, med om tanke för alla. Boken skrev Charles förhand i sitt hem vid St Mary`s street i St Ives.

Handskriven regelbokför bandy – C.G. Tebbutt år 1891. Bild från YouTube – Inslag med Lyn Gibb-de Swarte

Arnold Tebbutt från Bluntingham och Mr Fredirick Jewson från Earith, fortsatte arbetet kring bandyns regelverk och sammanfattade de gemensamt reglerna med klubbar runt Bury-on-Fen. I boken “Fen Skating” år 1982 av Neville & Albert Goodman, skrev Albert Goodman sid 138-148 samt Fredrick Jewson och Arnold Tebbutt sid 194-195 de första tryckta reglerna för bandyn. I boken finns även en karta ritad av Sydney Tebbutt över området Fen District.

Cambridge Independent Press, 24 december 1881.
Fen Skating av Neville & Albert Goodman
Foto & ägare av boken: Peter Larsson

Tre år senare 1895 definierades reglerna ytterligare av bröderna Arnold, Charles G. och Neville Tebbutt. Reglerna publicerades i den första tryckta boken om endast Bandy (Hockey) år 1896, “A Handbook of Bandy; or, Hockey on the Ice”.

(Den boken har jag inte och jag tar gärna hjälp införskaffa ett exemplar till denna samling, en samling som jag senare skall skänka till ett Arkiv eller Museum för framtida läsning och forskning.)

Charles Goodman Tebbutt var även med att bilda det första bandyförbundet – National Bandy Association år 1891 med huvudkontor i staden Bury. Sporten spreds även utanför Englands gränser och den första internationella matchen spelades i Nederländerna. Matchen spelades i staden Haarlem, 5 januari år 1891. Charles Goodman Tebbutt och Nederländaren Pim Mulier anordnade matchen. Englands lag var spelare från Bury on Fen – Charles G. Tebbutt, Louis Tebbutt, Neville Tebbutt, Arnold Tebbutt, Sidney Tebbutt, Joseph Goodman, Fred Jewson, Maurice Warren, H. Wadsworth (Charles G. Tebbutt deltog samt hans fyra bröder). Nederländerna ställde upp med ett tillfälligt lag. Under denna vistelse spelades det flera matcher, en till två matcher per dag. För att göra matcherna så underhållande och jämna som möjligt lånade engelsmännen ut två till tre av sina spelare per match.

Det varmare vädret gjorde det svårare att utöva sporten i England vilket bidrog till att utövandet minskade i landet. Charles Goodman Tebbutt och turistande engelska bandyspelare sprider intresset för sporten under sina resor till exempelvis S:t Moritz, Davos, Budapest och Wien. Charles Goodman besökte även Tyskland, Danmark, Sverige och Norge för att sprida bandyn.

Hur kom bandyn till Sverige

Hur och när bandy kom till Sverige kan vi inte säga exakt, kanske – kom den med glasblåsare från Holland och Belgien eller av engelska sjömän som spelade bandy på den frusna isen en bit från sina båtar vid västkustens hamnar eller via norra Sverige från Finland och Ryssland, säkerligen har alla delar haft sin betydelse. Greven Clarence Von Rosen “Svenska bandyns fader” tjusades av spelets charm, -att åka på stålskodd fot och slå boll med precision och elegans. Greven gjorde sitt för att etablera sporten genom att introducera bandyn bland sina vänner i Stockholms societeten, diplomat- och officerskretsar, detta efter sina resor till England. Även hans vänner lär ha sett sporten utövas i England och kände sig roade att själva försöka sig på den ädla sporten. Bandyn visas upp i samband med världsmästerskapen i hastighetsåkning på skridskor 10 – 11 februari 1894 i Stockholm, det är Charles Goodman Tebbutt som passar på att visa upp sporten för Sverige och övriga länder som medverkar i mästerskapet. Charles Goodman Tebbutt överlämnade även bandyklubbor och annan utrustning till IOK-ledamoten Viktor Balck “Den svenska idrottens fader”. I samband med arrangemanget bildas det första svenska bandylaget under Stockholms gymnastikförening. Två år senare bildas Sveriges första bandyklubb den bildas 18 januari 1896.

Idkande af bollspelet “Hockey” – Boken om Bandy, Del 1 av Eric Sköld 1948, sid 20. Foto & ägare av boken: Peter Larsson

Världens första bandyserie spelades i Sverige 1903 den arrangerades av Svenska Bollspelsförbundet, där åtta lag deltog.

Kronprinsessan Margareta som gifte in sig i det svenska kungahuset 1905, var en mångsidig idrottskvinna. Kronprinsessan hade ett stort intresse för Bandy och ville sprida sin passion vidare. Bandy blev ett naturligt inslag bland såväl kvinnorna och männen i kungahuset. 1908 hade det redan bildats sex damlag i som regelbundet tränade på Stockholms isar. Uppsala sonen Sune Almqvist får äran att vara den person som fick bandyn att spridas i Sverige, han skrev den första svensk regelbok för sporten redan 1907. För Idrottsbiblioteket skrev Sune en bok om bandyn 1919. Sune Almqvist blev Svenska bandyförbundets förste ordförande 5 april 1925 och satt kvar till 1950.

Bandy bok
Idrottsbiblioteket – Bandy av Sune Almkvist
Foto & ägare av boken: Peter Larsson

Bandyboll eller trissa

I boken serien THE ”OVAL” SERIES, del 6. – SKATING från 1897 förklarar Arnold Tebbutt att år 1890 fanns det endast nedskrivna regler av Bury Fen Club, medans söder om London hade man inga regler i skriftlig form. Tillsammans arrangerade Fen och Virginia Water spelare en match vid Virginia Water den 22 januari 1891. Första halvlek spelades med hemmalagets uttalade regler, dem andra halvleken spelades med Bury Fen Clubs nedskrivna regler.

The Lancaster Examiner · 26 mars 1835, Thu · Page 4

Efter den matchen kallade legens kaptener C.G Tebbutt och Harold Blackett till ett möte vid Anderton`s Hotel, Fleet Street, London. Kallade var alla som hade intresse för sportens regler och de som ville skapa en organisation för sporten. Mötet hölls den 9 februari 1891, där beslutades bland annat att bandy skall spelas med en böjd klubba och med boll.

(Här blir jag lite förbryllad Arnold Tebbutt skriver i boken “Skating” på sidan 132 att detta skedde år 1890, men annars i litteratur skrivs årtalet 1891.)

I Sverige spelas bandy fram till 1904 antingen trissa eller boll. Första svenska matchen i bandy 1901 mellan Stockholm och Uppsala den matchen spelas på Nybrovikens is med gummiboll. Medans Nordiska Mästerskapen 1904 spelades med trissa. Från 1905 beslutas det genom Svenska Bollsportsförbundet att bandy skall spelas med boll. Svenska Fotbollsförbundet tar över bandyverksamheten 1906 och uttrycket “Bandy” vinner mer och mer terräng över “Hockey”. Bandy nu blir det officiella namnet på sporten.

Bandybollen historia

När vi talar om gummibollen och dess historia får vi gå tillbaka till Mesoamerikanska bollspelet som spelades med gummiboll, vad vi antar sedan 1600 f.Kr. Gummit som kallades India eller Indian-rubber kom från trädet Hevea som växte naturligt i Amazonas. Genom att göra ett snitt i barken droppar latex ut från barken, vätskan samlas upp i kärl hängande på trädstammen. Indianerna kallade träden Kautschuk vilket betyder det gråtandeträdet. Gummit kom till Europa på 1730-talet. Handeln med gummi ökade och frön smyglades ut på 1870 talet och plantor spreds till olika delar av världen som exempelvis Indien.

The Evening Post, New York · 22 Sep 1830, Wed · Page 3

En annan gummisort producerades i Asien, den tillverkades av mjölksaften från Guttaperkaträdet som växte naturligt i sydöstra Asien. Det gummit introducerades i Europa på 1820-talet och ordet Guttaperkaboll har använts i text vad jag hittat sedan den 1 februari 1877 i tidningen Vårt Nya Hem, bollarna användes som exempel både inom golf och bandy. Innan eller avsaknad av gummibollen experimenterades det med lämpliga föremål som skulle kunna passa spelet. Något med rund form eller kunde göras runt som exempel sten, trä och kork. Som jag tidigare skrev använde sig nordamerikanskan Indianer bollar gjorda av läder och dessa kunde fylldas med mossa eller hår, Romarna gjorde av läder fyllda med fjädrar. Fransmännen fyllde sina läderbollar med hår, bollarna användes i racketspelet Jeu de Paume (Nu förtiden rullas bomullsband ihop till en boll, tråd lindas runt bollen, över detta sys två hantelformade delar av filt). Från England har Harold Blackett från Virginia Water Club, år 1893 berättat att det tidigare i området spelades med större korkar från bryggerier. Men korken ansågs för lätt, så man lindade snöre runt bollen för att göra den rundare och tyngre. Bollen slets och tappade lätt formen, varför de senare klädde korken med läder. Mötet vid Anderton`s Hotel, Fleet Street, London den 9 februari 1891, där beslutades att sporten skall spelas med boll, helst gjord av Indiarubber. Arnold Tebbutt skriver 1897 i boken SKATING – ”An indiarubber ball, witch can be bought at almost any fancy or toy shop for 3 denarer”.

The “Oval” Series, Skating by C.G. Tebbutt. Foto & ägare av boken: Peter Larsson

Släktträd – familjerna Goodman och Tebbutt

  • Familjen Goodman

    Far: Joseph Goodman, 1799-1845

    Mor: Rose Danns, ?

  • Barn 1: Eliza Goodman f.1827 d.1894

    Barn 2: Mary Goodman f.1828 d.1891

    • Mary gifter sig år 1851 med Charles Prentice Tebbutt

    Barn 3: Susan Goodman f.1830 d.1885

    Barn 4: Neville Goodman f.1832 d.1890.

    • Skrev boken: Handbook of Fen Skating, år 1882.

    Barn 5: Arthur Goodman f.1833 d.?

    Barn 6: Joseph Goodman f.1837 d.1857

    Barn 7: Henry Goodman f.1838 d.1916

    Barn 8: Albert Goodman f.1840 d.?

    • Skrev boken: Handbook of Fen Skating, år 1882.
    • Utvecklade skridskon för passa bandyn bättre.
  • Barn 4: Neville Goodman

    Far: Neville Goodman, född 1832 i Huntingdonshire, död 25 april 1890.

    Mor: Maria Cunliffe f.1833 d.1867, Gift 1858 med Neville.

  • Barn 1. Rose Cunliffe Goodman f.1861 d.1919

    Barn 2. Roger Neville Goodman f.1862 d.1941.

    Barn 3. Edith Neville Goodman, f.1866 d.1925.

    • Gift med Louis Tebbutt – Cambridge 1887
  • Familjen Tebbutt

    Far: Charles Prentice Tebbutt (Chas P. Tebbutt), född 1824 i Bluntisham, död 1910,

    • Skrivet om Charles P. Tebbutt, bankman och jordbrukare. Han var godsägare och jordbrukare, “The Walnut Trees” var familjens hem i Bluntisham.1856 blev han chef för en bank i St. Ives. Han var även framstående i flera lokala angelägenheter som magistrat, landstingsråd och innehöll flera officiella befattningar.

    Mor: Mary Goodman, gift 1851 med Charles P. Tebbutt.

  • Barn 1: Neville Tebbutt, f.1852 d.1927.

    • Medförfattare till boken – A Handbook of Bandy; or, Hockey on the Ice, år 1896.

    Barn 2: Sidney Tebbutt, född 1854 död 21 mars 1927.

    • Medverkade i boken Handbook of Fen Skating år 1882, med en karta.
    • Sidney hjälpte även till att utveckla skridskon med sina ritningar, kunskaper i mekanik och metallarbeten.

    Barn 3: Jessie Tebbutt f.1857 d.1859.

    Barn 4: Arnold Tebbutt, f.1858 d.1940.

    • Medverkade i boken Handbook of Fen Skating år 1882, med bandyregler.
    • Skrev boken – A Handbook of Bandy; or, Hockey on the Ice, år 1896.

    Barn 5: Charles Goodman Tebbutt (C.G. Tebbutt), född 13 april 1860 i Bluntisham, död  4 mars 1944.

    Fru Katharine Mary Warren född 1868, gift 1899 i Cambridge. De fick 5 barn.

    • Charles Goodman Tebbutt – framgångsrik skridskolöpare och den som utvecklade och spred moderna bandyn internationellt.
    • Charles Goodman Tebbutt kallas “The Father of Bandy”.
    • Skrev den första regelboken för bandyn (handskriven).
    • Bildar – National Bandy Association år 1891
    • Utvecklade bandyklubban.
    • Medförfattare till boken – A Handbook of Bandy; or, Hockey on the Ice, år 1896.

    Barn 6: Louis Tebbutt, född 1862 i Bluntisham (död 1947).

    Fru Edith Neville Goodman (f.1866 d.1925), gift 1887 i Cambridge.

    Barn 7: Alice Tebbutt, f.1868 d.1957.

Vi ni läsa mer om Tebbutt och Bury Fen BC så rekommenderar jag boken “12 legendariska bandylag” av Robert Ericson.

Fortsättning följer…

I DEL 2 – Försätter berättelsen om bandyn. Främst kommer jag skriva om de som utvecklat och tillverkat bandybollen, där ibland Bröderna Mattsson. Länk: Mattssons uppfinner “Röda Nystanet”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.