Galge av cederträ

Publicerad av

Klädgalgens historia

Det lär vara Albert Parkhouse som uppfann ståltrådsgalgen. Året var 1903, han var anställd vid Timberlake Wire & Novelty Company, Michigan, USA. 1904 tog ägaren till företaget patent på uppfinningen. Tidigare förvarades kläder i lådor och skåp, när de hängdes upp hängdes plaggen på någon typ av krok.

Det var Johan Pettersson, spiktillverkare och tråddragare i tredje generation, som konstruerade galgkroken på 1920-talet. Johan borrade fast en böjd spik i en pinne och klädhängarkroken skapades. Idag tillverkas galgkroken av Petterssons Järnförädling i Hillerstorp. Krokarna möter olika krav i olika delar av världen. I Europa används mest en krok av kultyp. I Asien däremot säljs mycket ”dubbelnäsor”, eller ladies hooks som de heter på engelska. Det är en krok där de yttersta fem millimetrarna böjts uppåt i 180 grader.

Galgen engagerar, det har till och med öppnat ett Galgmuseum i Olofström av initiativtagaren Jonny Karlsson.

Varför Cederträ

Cederträ innehar en rad olika egenskaper som gör att det passar extra bra till klädvårdsprodukter. Cederträ är ett hårt träslag som står emot röta mycket bra och har en mild doft. Just doften är en av fördelarna som bidrar till att det motverkar förekomsten av skadedjur i t.ex garderoben. Cedern verkar avvisande mot skadedjur som t.ex mal, silverfiskar och pälsänglar. Cederträ är ett icke-utrotningshotat träslag. När doften avtar kan man få cederprodukterna att lukta mer igen genom att sandpappra dem lite lätt.

Detta inlägg är en annons för Gents och innehåller annonslänkar.

Nr. 1 Skjortgalge

En skjortgalge i väldoftande cederträ. Med sin rödbruna ton ger den utöver sina praktiska egenskaper också en estetiskt tilltalande dimension till garderoben. 

Nr. 2 Kostymgalge

En galge för dina kostymer i en klassisk design. Den tjockare halsdelen och det bredare axelpartiet ger ett viktigt stöd åt plagget.

Nr. 3 Doftblock

Dessa smarta och funktionella doftblock är både väldoftande och praktiska. Du lägger dem i garderoben bland tröjor, skjortor och byrålådan med underkläder. Ni får med 4 stycken doftblock i paketet. Det finns även Cederkulor, 10 stycken per förpackningen.

Bocken fungerar även bra i Lakan- och linneskåpet, resväskan, handskfack, skafferi.

Observera, trä är ett levande material därför ska man undvika att hänga upp fuktiga eller blöta kläder, då träet kan färga av sig om det är obehandlat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.