Därför har vinflaskor olika form och storlek

Publicerad av

Glasflaskan har varit en viktig del i utveckling av vinet och dess historia. Glas har alla kvaliteter som krävs för att klara en långvarig lagring. Vinflaskans form finns i ett tiotal standard utförande och runt tjugotal olika storlekar. 

Vin förvarades till en början i lerkärl, det var romarna som började att lagra vin på ekfat och gjorde det möjligt att dricka vin som var mer en att år gammalt. 


Detta inlägg är en annons för Taysta och innehåller annonslänkar.

Taysta arrangerar spännande mat och dryckesevent, planera dit event med Taysta


Fakta om vinflaskan

Topp/Mynning

På toppen har vi mynningen där fylls vinet på och här igenom häller vi upp vinet i våra glas. Vid mynningen försluts vinflaskan, valet går oftast till någon av dessa lösningar – korkförslutning eller skruvkapsyl.

Förslutning

Naturkork – I århundraden har vinflaskor förslutits med äkta kork. Glaset i vinflaskan krymper eller expanderar övertid beroende på den temperatur den utsätts för, den äkta korken är porös och följsam så den håller en perfekt och konsekvent tätning mellan kork och flaska, den släpper in exakt rätt syremängd så vintet kan andas. Det finns goda skäl till att låta flaskor ligga ner vid förvaring, de över 40 olika fenolföreningar som finns i naturkork har en positiv inverkan på hur vinet utvecklas och åldras. Men naturkorken kan orsaka en kemisk reaktion (TCA) med vinet, som förändrar vinets smak. TCA är ett slags mögel som växer på korken. Möglet gör att vinet får en instängd och mustig smak och doft, så kallad korkdefekt. Det finns beräkningar på att cirka tre procent av de producerade flaskorna med naturkork förstörs av detta fenomen. För att minska problemet efterfrågar vissa producenter kork av högre kvalitet. Efterfrågan på naturkork som råvara är hög och det krävs stora landarealer att odla naturkork. Största delen av den naturkork som produceras kommer från Portugal och Spanien. Priset på kvalitetskork har stigit.

Världens äldsta korkträd har kallas “Whistler Tree” det växer i Alentejo-regionen i Portugal. Namnet har det fått för alla fåglar som trivs på dess grenar. Trädet planterades år 1783 och har skördas sedan år 1820. Korkskogen har också en imponerande ekosystem och förmåga att lagra koldioxid, vilket är viktigt för klimatet och motverkar växthuseffekten. Absorbtionsförmågan flerdubblas när korken skördas regelbundet från trädet. Efter att trädet har fyllt 25 år kommer trädet att kördas med ca.10-15 års mellanrum och ett genomsnittligt korkträd ger ungefär 4000 korkar per skörd. Naturkorken används till allt från flaskkorkar och bandybollar till isolering av rymdfärjor.

Syntetkorg – Idag är syntetkorken ett vanligt inslag som förslutning, den är gjord av restmaterial från petroleumindustrin. Den är inte lika följsam som naturkorken och det kan skapa en glipa mellan kork och flaska med en möjlig exponering till “för mycket syre”, vilket påverkar vinets smak. Syntetkorken upplevs trögare att dra ut ur flaskhalsen, särskilt om flaskan har lagrats över längre tid. Den är billigare att framställa jämfört med naturkork. Denna typ av kork utvecklas för att finna ett material som är förnybart och miljövänligt.

Skruvkapsyl – Franska företaget LBM (La Bouchahe Mecanique, “den mekaniska stängningen”), uppfann skruvkorken år 1959. Patentet på den skruvkork vi känner till idag lämnades in år 1976. I Frankrike och Spanien är intresset svalare för denna uppfinning jämfört med andra länder, i Nya Zeeland har den större delen av vinproducenterna gott över till skruvkorken. Till en början var det billigare viner som hade denna typ av förslutning, nu mer upptäcker fler och fler fördelen med skruvkorken. Den är tätare och släpper igenom mindre syre än naturkorken, det gör att vinet mognar långsammare. Flaskan kan lätt öppnas och återslutas utan verktyg. Vid buteljeringen kan vin med skruvkork drabbas av så kallade negativ reduktion av aromer som exempelvis gummi, men dessa aromer går att få bort genom att vinet vädras. En flaska med skruvkork förvaras med fördel stående, vinet är då inte i kontakt med skruvkorken och vinet är i mindre kontakt med syret i flaskan, vilket gör att vinet åldras långsammare.

Alla dessa förslutningar har sina för och nackdelar, de kommer alla säkerligen att utvecklas och finnas i framtiden. Var och en av dessa förslutningar har sina fördelar och kommer användas därefter och hjälpa vinet att mogna, samt för att få fram och bevara smaker på sitt egna och unika sätt.

Ring

Här lidas en metallfolie (kapsyl) runt förslutningen, för att hjälpa korken att inte torka ut. Ringen hjälper till att hålla kapsylen på plats.

Hals

Den smala halsen gör att rätt mängd syre bevars i flaskan (andelen syre påverkar vintets mognads process), halsen ger en smalare mynning vilket gör upphällningen mer precis och halsen är bekväm att hålla i vid upphällning.

Skuldra

Skuldran är den avsmalnande delen mellan kroppen och halsen. Skuldrans form skiljer åt mellan olika flaskor, det finns standardbeskrivningar för axelnivåer, hög-, mellan- och låg axel. Skuldran bidrar kraftigt till en flaskas form och karaktär, genom att se skuldran kan vi i vissa fall avslöja ett vin och dess ursprung. Skuldran hjälper oss även att hålla tillbaka det sedement som kan bildas i en del viner så vi inte får med det i glaset eller i vinkaraffen vid dekantering. 

Etikett

En etikett klistras på kroppen där vi kan hitta information om flaskans storlek, vinets alkoholhalt, årgång, ursprung, och druvsort mm.

Kropp

Kropp är huvuddelen av en flaska. Det är vanligtvis cylindriskt men diametern kan variera.

Punt

Det är en inbuktning i flaskans botten, denna konkava del kallas Punt. För Champagne och mousserande viner är Punten djupare eftersom det stärker glas som måste motstå högt tryck. Med en högre Pont samlas och koncentreras sedimentet på flaskans botten bättre. Namnet kommer från verktyget som glasblåsaren använder vid tillverkningen av flaskan. Under en del av tillverkningen fästes punten i botten av flaskan. Med en djup Punt kan du också stödja flaskan lättare med tummen när du häller.

Botten/Häl

Hälen är den nedre delen av en flaska som hjälper flaskan att stabilt och rakt. Om botten skulle vara plan skulle flaskan stå mer instabilt jämfört med att ha en förhöjd häl runt flaskans botten.


Vinflaskors färger

Klassiska nyanser:

 • Extra-Flint
 • Flinta
 • Kanel
 • Tradiver
 • Champagne
 • Ebenholts
 • Mörk bärnsten
 • Gul

Nyare nyanser:

 • Glaciärblå
 • Kungsblå
 • Fluorescerande blå
 • Extra-svart

Vilka flaskstorlekar har vi och vad är deras namn?

Vinflaskor med större format ökar i popularitet eftersom vingårdar producerar dessa sporadiskt för att markera speciella tillfällen som jubileer eller unika årgångar. Det finns flera fördelar med flaskor i storformat, viner åldras bättre vilket resulterar i ett högre kvalitetsvin. Vinet åldras även långsammare vilket gör att det kan lagras under en längre tid, detta på grund av mindre mängd syre i förhållande till mängden vin inuti flaskan jämfört med en mindre flaska. Omvänt, åldras vin i flaskor av mindre format som en halv- eller kvartsflaska snabbare och bör därför konsumeras tidigare.

Standardflaskan innehåller 750 ml vin, vilket är den vanligaste flaskan vi hittar till försäljning. Tidigt ansåg man att denna storlek enkel att transportera, enkel att förvara och höll lagom mått på vin för två individer. Men genom att vi idag presentera vinet i olika flaskstorlekar kommer konsumenterna bättre att kunna välja den mängd vin de vill ha vid ett speciellt tillfälle.

De större vinflaskorna uppkallas efter bibliska namn, att användningen av bibliska namn för en flaskas storlek började år 1724 när vinproducenterna började använda namnet Jeroboam. Han var en konung av Israel som vara en man med stort värde, därav namnet på den värdefulla flaskan. Namngivningen har på gott tills år 1940 då den största kända flaskan vin fick namnet Melchizedek, han var kungen av Salem.

 

Piccolo: 1/4 flaska (187,5 ml) Champagne.

Namnet kan variera beroende på regionen, andra namn som hänvisar till Piccolo-vinflaskan inkluderar split, ponny och kvartsflaska.

Chopine: 1/3 flaska (250 ml) Bordeaux

Demi / Halv flaska: 1/2 flaska (375 ml) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Standard: 1 vanlig flaska (750ml) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Liter flaska: (1 liter) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Magnum: 2 flaskor (1,5 liter) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Marie Jeanne: 3 flaskor (2,25 liter) Bordeaux

Denna storlek används ofta för för portvin och kallas även för Tregnum. 

Dubbel Magnum: 4 flaskor (3 liter) Bordeaux

Jeroboam: 4 flaskor (3 liter) Champagne/Bourgogne och 6 vanliga flaskor (4,5 liter) Bordeaux

Rehoboam: 6 flaskor (4,5 liter) Champagne/Bourgogne

Imperial: 8 flaskor (6 liter) Bordeaux

Metusalem: 8 flaskor (6 liter) Champagne/Bourgogne

Salmanazar: 12 flaskor (9 liter) Champagne/Bourgogne

Balthazar: 16 flaskor (12 liter) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Nebuchadnezzar: 20 flaskor (15 liter) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Melchior: 24 flaskor (18 liter) Champagne/Bourgogne/Bordeaux

Solomon: 27 flaskor (20 liter) Champagne

Sovereign: 33,3 flaskor (25 liter) Champagne

Primat / Goliath: 36 flaskor (27 liter) Champagne

Melchizedek/ Midas: 40 flaskor (30 liter) Champagne

Maximus 173 flaskor (130 liter) Bordeaux

Maximus är korad till världens största vinflaskan, den tillverkades år 2001 av Beringer, på beställning av det amerikanska stekhuset Mortons för att fira 25-årsjubileumDärför har vinflaskor olika former

Att lära sig de grundläggande färgerna och formerna av vinflaskorna är en användbar ledtråd, för att identifiera vinets identitet innan man ens ha läst etiketten.

Olika former och typer av vinflaskor är resultatet av olika tradition. De olika glasblåsningsmetoder i regionerna på verkade flaskans form, snarare än vinproducenternas försök att förbättra vinets kvalitet. Liksom med storlekar är formen på vinflaskor mer eller mindre standardiserad över hela världen. De flesta viner du hittar i butikshyllorna förpackas i några få standardformer. Flaskorna har fått sitt namn efter vinregionerna där de ursprungligen utvecklades. Det bynamnet (Bourgogne, Bordeaux, Chianti, Champagne) var vinets varumärke, och formen på flaskan var en del av varumärket som skilde det vinet från de många andra vinerna i världen.


Bordeauxflaska

Bordeauxflaskor har en hög och rak struktur med höga axlar. Om flaskan är för rött vin, kommer ett mörkgrönt färgat glas att användas i flaskan och om det är för vitt vin, kommer ett ljusgrönt färgat glas att användas. Bordeaux-flaskan används för olika druvor som blandningar Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Bordeaux.


Bourgogneflaska

Med försiktigt sluttande axlar och lite bredare kropp är Bourgogne-flaskan klassisk och elegant i utseende. Ett grönt färgat glas används för både röda och vita viner. Denna flaska används vanligtvis för Pinot Noir, Aligoté och Chardonnay. 


Mosel- och Alsaceflaska

Mosel- och Alsace-flaskan är lång och smal med en lång hals. Vanligtvis använder viner från Mosel (Tyskland) och Alsace (Frankrike) denna flaska. Vinodlingar som använder druvsorter som Riesling och Müller-Thurgau använder denna flaska. Vinproducenterna i New World använder denna flaska för söta viner.


Champagneflaska

Flaskorna för Champagne och andra mousserande viner har tjockare glas vilket ger den högre vikt är vanliga vinflaskor (idag görs flaskorna lättare för att hålla ner vikten vid frakt). Botten på flaskan har en hög intryckning, kallas en punt. Detta beror på att de måste motstå det trycket på ca. 6 bar (bildäck ligger på ca.2,5 bar) som blir följden produktionen av kolsyran i vinet. På grund av trycket är korken kraftigare och hålls på plats med en agraff av metall.


Portflaska

Denna flaska liknar lite Bordeaux-flaskan. Den har en rak kropp med höga, rundade axlar. Halsen har utbuktningar som förhindrar att skräp hälls i glaset. Dess mörka svarta glas skyddar vin från ljus. Denna flaska används för viner som Vermouth, Port, Marsala och Madeira.


Provenceflaska

Denna flaska kallas också “korsett” av lokalbefolkningen. Som namnet antyder kommer denna flaska från Côtes de Provence, den berömda roséproducerande regionen. Populär för roséviner.


Chianti

Chianti-flaskan har rund kropp, utbuktad botten täckt med en halmkorg. Denna flaska är också känd som fiaskot. Korgen runt botten ger en platt bas för glaset och extra skydd under transport och hantering. Användningen av denna flaska har minskat över år, det mesta Chianti-vinet flaskas nu mer i standardflaskor som Bordeaux.


Bocksbeutel

Bocksbeutel har form av en platt ellipsoid, innehåller samma volym vin som standard flaskor (0,75 liter). Den har en kort hals som ofta har ett präglad märke på vänster axel. Detta märke representerar vanligtvis namnet på dess domän. Denna flaska tillverkas med en platt form för ett ändamål – för att lätt bära den runt och förhindra att den rullar bort på ojämn mark.

Endast de finaste vinerna från Franconia tappas på Bocksbeutel. Från 2016 har vinkännare kunnat njuta av Franconian-vin från en ny, omdesignad Bocksheutel PS, uppkallad efter sin designer Peter Schmidt. Den nya flaskformen är lika elegant och dynamisk som det franska vinet.


Jura

Jura har mindre erkännande och popularitet. Det är tillverkat av ljusgrönt färgat glas. Skuldran smälter försiktigt in i den långa halsen, den undre delen av skuldran är lite utblåst. Druvsorterna Savagnin, Poulsard, Trousseau, Pinot Noir och Chardonnay används till denna flaska.


Vin Jaune

Vin Jaune har en mycket okonventionell form. Flaskan är kort, kraftig och tungt byggd, endast lagligt för godkända Vin Jaune-viner.


Bra länkar från Systembolaget:

Dryckesfakta för vin.

Lär dig mer om vin. Hur kan något så enkelt som jäst druvsaft smaka på så många olika sätt? Valet av druva är självklart viktigt men även odlingsläge, klimat, teknik och tradition. Här har vi samlat all information som rör vin.

Hur görs vin?

Var kommer färgen i rött vin ifrån? Hur påverkar jästen smaken i vitt? Och är rosé verkligen en blandning av rött och vitt? Här hittar du svaren!

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Kan en öppnad vinflaska sparas några dagar? Är det farligt att dricka gammalt vin? Räcker det att sätta på korken igen? Frågorna är många och inte alltid lätta att besvara, men vi gör ett försök. 

Årgångstabell.

Här ser du betyg och får korta kommentarer kring hur olika årgångar är från välkända vinområden.

Vinkartboken.

Här kan du orientera dig i vinvärlden, inte bara geografiskt utan också läsa om vilka druvsorter som används i olika länder, vintyper, olika kvalitetsklasser och vinhistoria.


Tillverkare av vinflaskor

VOA – GLASTILLVERKARE SEDAN 1896

Med över hundra års historia har VOA-Verrerie d’Albi försvarat den stora glastraditionen i Franska, Tarn med anor från 1300-talet.

År 1895, efter nedläggningen av Carmaux-anläggningen, beslutade glasproducenter att skapa sin egen glasfabrik. Med stöd av Jean Jaurès och mycket privat donation, föddes en ny fabrik 1896.


Läs även vår artikel om vindruvan – Druvor för vin


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.