Allt om Picknick

Publicerad av

Det spekuleras i att franska ordet Pique-Nique kan härledas från verbet piquer (”att plocka”) och substantivet nique (”en liten mängd”).

Historiska nedslag kring picknick

Genom några historiska nedslag ger vi en förklaring till vad ordet ”picknick” står för och har stått för. Dagens picknickar kan ha sitt ursprung från medeltida jaktfester på 1300-talet. Exakt vad ordet ”picknick” kommer ifrån är inte klarlagt, ordet finns som ett namn i en satirskrift från 1649 – Les Charmans effects des barricades. Skriften handlar om Fronde upproren som leddes av adelsmän från Paris mellan åren 1648–1653. Huvudpersonen ”Pique-Nique” leder ett uppror, men han och hans vänner är riktiga frossare, vilket står i skarp kontrast till den matbrist som orsakat det uppror han ledde. Hans namn är därmed ironiskt och hänvisar till alltför stora och överdådiga måltider som åtnjutits på andras bekostnad.

Picknick inomhus

På 1700-talet blev Picknick en favorit fördriv för aristokratin, företeelsen hölls inomhus. Deltagarna bidrog med en maträtt, dryck eller betala en andel av kostnaden. Det var en glad och humoristisk sammankomst blandad med lek, musik och dans.

Måltiderna flyttas utomhus

Under den franska revolutionen (1789) fruktade aristokraterna för sina liv och flydde utomlands, några till Österrike, andra till Preussen, ett antal till Amerika, medan majoriteten bosatte sig i London. I London gjorde de sitt bästa för att för att upprätta sitt sätt att leva och introducerade picknicken i England. Aristokraterna bildade ”Pic Nic Society” 1801, de höll till i Pantheon på Tottenham Street. Mötena var extravaganta, varje deltagare var tvungen att ta med en förutvald maträtt och sex flaskor vin. Efter middagen var det lek och amatörmässigt skådespeleri kantat av dans och sång. Arrendatorn för Drury Lane Theatre, Richard Brinsley Sheridan kände konkurrens. Sheridan använde sitt inflytande som författare samt politiker och smutskasta de amatörmässiga tillställningarna som Pic Nics anordnade vilket gjorde att de slutade redan 1803.

Efter franska revolutionen öppnades de kungliga parkerna och den växande medelklassen flyttade picknicken utomhus. Fenomenet att anordna måltiderna utomhus spreds över landsgränserna, i England anordnades picknickar vid häst-, cricket- och segeltävlingar.

Vad fylldes picknickkorgarna förr

Vid Derbyn mitten av 18oo-talet levererade Fortnum & Mason sina förbeställda picknickkorgar redan från klockan 04.00 på morgonen, rätt korg till rätt Landau eller Barouche (hästvagn). – För 12 personer kunde picknickkorgarna innehålla dryck med: 12 flaskor champagne, 6 flaskor franskt vitt vin, 6 flaskor tyskt vitt vin, 2 flaskor konjak och 6 flaskor seltzer. I matväg beställdes: 12 hummar, hummersallad, pajer av duva, geléat fläskhuvud, kokt skinka, skotska ägg, ostar, bröd, smör förpackat i salladsblad för att hållas färskt, samt heta persikor.

Utvecklingen av dagens picknickkorgar

I mitten av 1800-talet hade picknicken spridit sig till arbetarklassen, picknickkorgar utvecklades även för mindre sällskap. I början av 1900-talet började det tillverkas picknickkorgar i stora mängder. Utvecklingen av korgen har fortsatt och i dag har picknickkorgarna även inbyggd kylväska och vi kan även hitta picknickryggsäckar. Korgarna och ryggsäckarna kan innehålla tallrikar, bestick, glas, muggar, flasköppnare, peppar- och saltkar, servetter samt en vattentät filt. Hitta rätt Picknickkorg via länkarna nedan, vilken passar dig bäst.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Amazon.seLämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.