Del 2 av 4 – Bandyns historia
I Sverige spelas bandy med både trissa och boll fram till 1905. Trissan som liknade en puck var svår att spela med på knöliga naturisar och den gummiboll man spelade med var för tung för att gynna ett högklassiskt bandyspel. Gummiboll användes till största delen vid denna tid innan Bröderna Mattssons variant på bandyboll blev spelbar och spreds bland utövarna. Bröderna återgick till kork men bytte ut snöret mot bindgarn som knöts med halvslag.
Länk till Del 1 i Bandyns Historia
Moderna bandybollens originalritning

Hans Jacob och Ruben, två av sönerna till Grosshandlare Abraham Mattsson från Gävle, blir de som tillsammans utvecklar bandybollen. Bröderna kommer att ha en stor inverkan på sporten genom sina idéer på hur den moderna bandybollen “Röda Nystanet” eller “Det Lackröda Nystanet” kommer att utformas. Hans Jacob kommer att medverka vid flera milstolpar för både bandyn och ishockeyn. Deras far Abraham Mattsson var bland annat delägare tillsammans med sin halvbror i färghandelskedjan O A Johansson & Co, så färg och annan materiel hade de att experimentera med.

Hemma i källaren på Staketgatan 9, experimenterar de och utvecklar sina idéer för bandybollen. De skissar och gör till slut en ritning av bollens uppbyggnad, innerst skall det vara en kärna av kork, följt av ett lager läder och tillslut ett nätverk av bindgarn. Bollens diameter blir totalt 62 mm och målas röd.

Deras sätt att knyta bindgarnet runt bollarna tyder på deras seglingskunskaper från både segelbåt och isjakt. Deras halvslag med garnet efterliknar det som gjordes på sjön när sjömän påtade eller tränsade till exempel fendrar och flaskor med hampa. Enligt det reklamkort som följde med en ask bandybollar så är Mattssons Bandybollar det äldsta fabrikatet, grundat 1907, se bild ovan. De var vid denna tid landets enda specialfirma i branschen åtminstone fram tills Svenska Bandyförbundet bildades då deras bollar var tillverkade enligt förbundets regler, Svenska Bandyförbundet bildades 1925.

I bokföringen kan man läsa att företaget sålde bollar till företag över hela Sverige samt till Oslo i Norge. Några av dessa företag känner vi idag till som Widforss och NK. I bokföringen nämns de vid namn som Mauritz Widforss i Stockhlom, grundat 1729, (Mauritz i företagsnamnet hänger senare med till företaget Hennes & Mauritz) och Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm, grundat 1902. Det har även sålts bollar till Bröderna Sandström i Stockholm som grundades 1910. Företaget såldes senare till Jofa i Malung 1965.
Bandybollens reglemente
Nedan finns brev från Svenska Bandyförbundet till Ruben Mattsson, år 1929. Breven gäller diskussionerna beträffande bandybollen vid denna tid. Troligtvis faller detta samman med att målvakten Sven “Sleven” Säfwenberg släpper in en enligt Sleven vind och skev boll i mål. Bollen hade gått som i en båge förbi honom i mål. Ingenting säger att det var just Mattssons bandyboll som Sleven släppte in. Vid denna tid fanns det flera tillverkare av bandybollar.

Foto & ägare av boken: Peter Larsson





Hans Jacob Mattsson

Hans Jacob spelade som sin bror Ruben bandy i IFK Gävle. Efter sina studier började han arbeta vid sin fars färghandelskedja O A Johansson & Co. Hans Jacob deltog som 17 åring i det första svenska mästerskapet i bandy 1907. Samma år började Hans Jacob och hans bror Ruben tillverkningen av de egendesignade ”Mattssons Bandybollar”. Under sin anställning vid O A Johansson & Co skickades han ut i Europa på bildningsresor för att lära sig språk och affärsmannaskap. Första resan gick till Tyskland och i bristen på bandyverksamhet i Tyskland så lärde han sig spela ishockey i klubben Berliner Sport-Club. Han reste därefter till England där han i april 1920 kallades till spel för Sveriges första ishockeylandslag. Landslaget skulle delta i en uppvisningstunering för ishockey i sommar-OS i Antwerpen. Hans Jacob anslöt till laget direkt ifrån England. I turneringen passade Hans Jacob till ett historiskt mål då “Stor-Klas” Svensson lyckades göra det enda målet på Canada under turneringen. Utöver bandy så var Hans Jacob en duktig hastighetsåkare på skridskor. Han hade också ett stort intresse för segling med en lång rad Sandhamnregattor bakom sig. Han var en känd profil i seglarkretsar. Hans Jacob tog initiativet till att bilda Gästriklands schackförbund, vilket visar på hans passion för schack. Hans Jacob var en uppfinningsrik person. Han byggde bland annat en elcykel för att lättare kunna ta sig till sommarstället Granudden vid Bönan strax utanför Gävle. Hans Jacob satt även med i Gefle Dagblads styrelse mellan 1944–1976 som ledamot och under en period var han vice ordförande. Han berättade gärna om det gamla Gävle, sitt arbete som köpman och sin utomlandsvistelse. Han kallades HJ, själv skrev han under brev med namnet – H.J. Mattsson. I kyrkböckerna skrevs Hans Jakob med k, vardagligt skrevs Hans Jacob med c. Även ihopskrivningen Hansjacob har använts. Smeknamnet “Knubben” användes i vissa kretsar. (Hans Jacob Mattsson f.1890 d.1980)
Ruben Mattsson

Ruben arbetade inledningsvis vid sin far Abrahams färghandelskedja O A Johansson & Co. Senare blev han disponent för sin fars andra företag A.B. Svenska Karamellfabriken. Ruben startade år 1907 ”Firma RUBEN MATTSSON, Gefle” som var företaget som tillverkade Mattssons Bandybollar. Ruben spelade bandy i IFK Gävle. Tillsammans med sin bror Hanjacob deltog han i det första svenska mästerskapet i bandy söndagen den 17 mars 1907 i en ålder av 14 år. Finalen gick mellan IFK Gävle och IFK Uppsala på Gavleån intill Gävles stadsträdgård, Boulognerskogen. Samma år startade Ruben med sin bror Hans Jacob bandybollstillverkning med egendesignade bandybollar av namnet Mattssons Bandybollar. Utöver bandyn ägnade sig Ruben även åt segling. (Ruben Mattsson f.1893 d. 1979)
Färghandelskedjan O A Johansson & Co i Gävle, grundat 1878.


A.B. Svenska Karamellfabriken
Fabriken grundades år 1919 i Gävle och var belägen på S. Kungsgatan 36, senare Sockerbruksgatan 58. Deras specialitet var karameller, dragéer, tabletter, kola, lakrits och konfektyrer. Abraham Mattsson ägde företaget från 1929. Företaget, som hade 35 anställda, drevs med sonen Ruben som disponent och fanns kvar i familjens ägo till 1952.

Till denna artikel jag varit i kontakt med Hans Jacobs dotter Ulla Söderström och hennes man Lars Erik Söderström. Vi har tillsammans letat fram dokument och material.
Artikeln kommer att hållas levande och byggas på i den takt jag får mer information och material, samt har tid att skriva. Jag tar tacksamt emot information och material till denna samling, en samling som jag senare kommer att skänka till ett Arkiv eller Museum för framtida allmän läsning och forskning.
I DEL 3 – Bandyns historia – Historiska tillverkare av Bandybollar