Blåbär

Frysa och torka blåbär

Publicerad av

Kombinera nytta med nöje! Ta med en hink och bärplockare på skogspromenaden. Bärplockning förbränner kalorier plus att vi tränar balans, styrka, smidighet och kondition. Samtidigt får vi möjligheten att fylla frysen med fantastiska bär som är gratis. Blåbär kan ätas nyplockade eller utnyttjas i mängder av recept. Genom att frysa eller torka bären så kan vi njuta och dra nytta av deras nyttigheter året om.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken

Fakta om blåbär

Blåbär är fantastiska och nyttiga och fullproppade med fibrer, vitaminer och mineraler så som C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn, magnesium och polyfenoler. Dessutom innehåller de även antioxidanter, bland annat flavonoider och antocyaner, som hjälper att skydda oss mot fria radikaler. Bären hjälper oss till en hälsosam matsmältningskanal, bromsar inflammationer och skyddar tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar. Det vilda bärets vetenskapliga namn är Vaccinium myrtillus.

Blåbärets färg bildas av sockerarten antocyanin, ett färgämne som kan ge växter röda, violett eller blå färg. Färgen på bärets saft beror bl.a. på bärsaftens pH-värde, ju surare miljö desto rödare. Normalt är blåbärssaften inte blå utan snarare röd på grund av bärens syrlighet. När bären hamnar i munnen med högre pH-värde skiftar färgen och tungan blir blå. Höstlövens färg påverkas också av antocyanin, den rödaktiga färgen framträder när det gröna klorofyllet har försvinner.

I Sverige blommar blåbärsbusken under maj-juni, under julimånad mognar bären i södra Sverige och någon vecka senare i norr. Bären kan plockas in i september, ända tills frosten kommer. Tiderna kan variera vid olika platser runtom i landet så det går inte att säga exakt.

Frysa blåbär

 1. Rensa de nyplockade blåbären från blad, kvistar och annat skräp
 2. Det är en fördel att inte skölja bären, för att behålla bärets naturliga vaxhinna. Hinnan har produceras av bäret som en barriär och skyddar skinnet från insekter och bakterier. Denna naturlig sköld håller blåbäret färska längre. Bären behöver inte sockras inför frysningen
 3. Styck frys bären genom att placera ut dem glest på en bakplåt
 4. Placera plåten med blåbären i frysen i minst 2 timmar
 5. Lossa bären från plåten och lägg dem i fryspåsar, notera datumet för infrysningen. Genom att platta till påsarna går både nedfrysning och upptining snabbare. Dessutom är det enklare att stapla dessa i en full frys, vi fryser in 30 liter blåbär och det räcker för två personer tills det är tid för att plocka nya nästkommande säsong.
 6. Ställ in fryspåsarna med blåbären i frysen, de klarar sig där i ett år utan att förlora allt för mycket av sitt vitamin- och energivärde.

Torka blåbär

I ugn/varmluftsugn

 1. De rensade bären läggs gest på bakplåtar med bakplåtspapper
 2. Torka bären i rumstemperatur något dygn innan de torkas i ugn
 3. Ställ in plåtarna i ugnen med en temperatur på 40-50 grader. Långsam torkning på låg temperatur möjliggör att nyttiga enzymer och näringsämnen bevaras bättre
 4. För att släppa ut fukt kan det vara bra att sätta ugnsluckan på glänt med ett träredskap, slev eller liknande värmetåligt redskap
 5. Bären är klara när de är som russin ungefär, vilket tar ca. 7 timmar. Tiden kan variera beroende av hur saftigt bäret är från början. De ska inte bli stenhårda.
 6. Förvara bären i täta glasburkar, tort, mörkt och svalt. De klarar sig där i ett år utan att förlora allt förmycket av sitt vitamin- och energivärde.

Torka med mattork

 1. De rensade bären läggs gest på mattorkens brickor, genom att torka mosade bären kan torktiden kortas
 2. Ställ in brickorna i ugnen med en temperatur på 40-45 grader. Långsam torkning på låg temperatur möjliggör att nyttiga enzymer och näringsämnen bevaras bättre
 3. Bären är klara när de är som russin ungefär, vilket tar upp till 24 timmar. Tiden kan variera beroende av hur stora och saftigt bäret är från början. De ska inte bli stenhårda
 4. Förvara bären i täta glasburkar, tort, mörkt och svalt. De klarar sig där i ett år utan att förlora allt förmycket av sitt vitamin- och energivärde

Med en torkugn kan du dra ur fukt ur grönsaker och frukt, och skapa läckra torkade snacks med alla vitaminer och enzymer bevarade.


Klassisk förvaring

Kilners konserveringsburkar är idealiska till hemgjord marmelad, sylt eller grönsaker. Den har en enkel design med lock som håller tätt. Du kan få den i flera storlekar, så du kan samla ett set eller ha till olika saker. De kan användas till mycket mer, som t.ex. förvaringsglas till din torrvaror, så att du att enkelt kan hålla ordning på ingredienserna i köket.


Läs även vårt inslag om att Frysa och Torka Jordgubbar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.