Här ges våra bästa tips för att lyckas med att koka kräftor. Vi delar med oss av snabba enkla råd som blir grunden för en lyckad kräftskiva. Med 30 års erfarenhet av att fiska och koka kräftor har vi kommit fram till några kloka tips och råd samt ett enkelt recept som ger ett klassiskt kräftkok med absolut bästa smak.
Inför koket av kräftor:
- Efter att kräftorna har fångats bör kräftorna läggas i en kräftsump. Där ska de helst ligga i en till två dagar för att kräftorna skall kunna tömma tarmen. Tarmen kommer då vara tom och ljus i färgen när vi rensar kräftstjärten. Kräftorna förvaras bäst i en kräftsump som läggs på ett skuggigt läge i samma sjö.
- Plocka försiktigt upp kräftorna ur sumpen och väg noggrant upp den mängd kräftor ni önskar koka.

- Skölj kräftorna innan koket med färskt kranvatten. I detta läge har vi kräftorna i en korg med hål i, exempelvis en lövkorg.
- Om inte kräftorna kokas direkt, och istället inom ett par timmar ska kräftorna förvaras torrt, svalt och mörkt.

Recept i korthet:
1 kg kräftor
2,5 l vatten
1 dl salt
1 st sockerbit
Rikligt med krondill
Kokas i 8 min
4 kg kräftor
10 l vatten
4 dl salt
4 st sockerbitar
Rikligt med krondill (två knippen)
Kokas i 8 min
Så kokar vi kräftorna:
- Koka upp färskt kranvatten i ett rymligt kärl. 2,5 liter vatten till 1 kg kräftor, tillsammans med 1 dl grovsalt, 1 sockerbitar och rikligt med krondill.
- Låt vattnet koka några minuter. Lägg i kräftorna med huvudet först, inte fler än att vattnet förblir kokande. När alla kräftor är i det kokande vattnet skall de koka i 8 minuter.
- Ta av kärlet från den varma plattan och ställ kärlet i ett bad med cirkulerande kallt vatten runt kärlet. När koket har svalnat kan kärlet ställas i kylskåpet eller i ett svalt utrymme innan kräftorna serveras. Hållbarheten i kylskåp är 2 dygn.
- Dekorera kräftorna på uppläggningsfatet med några färska dillkronor.

Frysa in kräftor:
- Det är viktigt att tänka på hygienen när vi hanterar kräftor. Händerna måste vara noggrant tvättade. Hantera helst de kokta kräftorna med tång.
- När ni fryser in kokta kräftor, ta bort den kokta dillen och lägg i ny färsk dill. Fyll på med kräftspad över kräftorna.
- Märk lådan med datum och årtal. Vad vi erfar klarar sig kräftorna i frysen maximalt ett halvt år utan att nämnvärt förlora sin smak, (rekommendationen är annars ca 2 månader för skaldjur i en konsumentfrus med -18 grader eller kallare).
- Tina kräftorna långsamt innan ni tänker äta dem. Ställ kräftorna i rumstemperatur över natt och sedan i kylskåpet så att de är kalla inför serveringen.
Kräftskivas historia – Länk Nordiskamuseet
Denna en artikel innehåller annonslänkar för Buttericks.
Duka upp till kräftskiva – Butterick`s har prylarna för festen