Allt om Champagne

Publicerad av

Bra Champagne på systembolaget – Champagne, 10 i topp


Allt om Champagne

Få drycker är så starkt förknippade till sitt specifika glas som champagne. Detta ädla mousserande vin från det mytomspunna vindistriktet Champagne, det tenderar att vara dyrare än andra mousserande viner, så det har blivit en symbol för firande och lyx.

En klassisk champagne framställs av saft från druvorna:

  • Chardonnay (grön druva)
  • Pinot Noir (blå druva)
  • Pinot Meunier (blå druva)

Champagne kan göras enbart med en eller två av druvorna, champagne som innehåller en större variation av druvor är inte lika vanliga. Men även Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris får användas, fast det är mindre vanligt.

Färgen i druvorna finns i skalet och inte i fruktköttets must. De skördade druvorna pressas, musten skils skyndsamt från skalen så att inte skalen färgar musten. Om vinproducenterna vill göra en rosa champagne – ett rosé – låter de skalen och musten vila tillsammans i några timmar innan de separerar dem. Om de går ett steg längre och låter musten jäsa med skalen som sällskap, slutar det med att de får ett rött vin.

Namnet champagne kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike, med latitud 49 ° N. Distriktet ligger vid den norra kanten av världens vingårdsodlingsområden. Endast mousserande viner som produceras i detta distriktet får kallas för champagne. Området är svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och fräschör.

Champagne framställs genom traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödighet och en riklig mängd med bubblor som bildar ett högt tryck i flaskan. En flaska champagne av standardstorlek innehåller ungefär 49 miljoner bubblor, enligt ingenjören Bill Lembeck’s uträkningar. Lagringstiden för champagne är minst 15 månader, för årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månaders lagring.


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Taysta.


Välj rätt Champagneglas

Tre glas för Champagne – Vilka är skillnaderna?

  • Champagneskål. Mer känt som cocktailglas. Ett elegant glas som tillför mer till ögat än vad det framhäver champagnens doft och smak. Glaset togs fram speciellt för mousserande vin och champagne år 1663.
  • Champagneflöjt. Kan beskrivas som ett vanligt högt champagneglas. I detta glas får bubblorna transportera sig en längre väg från den smala botten av glaset till ytan. Detta är visuellt vackert och gör att kolsyran behålls längre. Ursprungligen var flöjten hög, helt rak och konisk. Men runt 1900-talet förändrades den från sin raka design till en mer böjd design upp och inåt mot glasets övre kant.
  • Tulpanglas. Som ett vitvinsglas. Riedels – Veritas Champagne är det glas vi rekommenderar. Glaset fångar helhetsupplevelsen genom att det behåller doften, smaken och kolsyran optimalt.

Champagneglas är med sin långsmala form perfekt för Champagne. Spetsigt nertill för att generera en vacker ström av bubblor, vidare på mitten för att ta fram aromerna och längst upp en något mindre öppning. Man kan se hur bubblorna frigörs i glaset i en tunn ”pelare”, vilket bidrar till att förlänga champagnens ”liv” i glaset.

Kort om Riedels glas – Veritas Champagne

• Stor kupa
• Framhäver dofterna
• Tar vara på brödigheten och friskheten
• Liten öppning
• Framhäver sötman

Riedel är experter på att ta fram glas som förhöjer känslan av att avnjuta god dryck.

Riedels – Veritas champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

Rekommenderat till: Cava, Champagne, Franciacorta, Prosecco, Sekt, Sparkling wine.


Servera Champagne

  • Placera flaskan i en ishink en halvtimme innan servering. Använd en ishink tillverkad av metall. Fyll halva hinken med kallat vatten plus lite is (man kan även välja bort isen. Då blir inte drycken inte blir för kall och därmed förlorar aromer).
  • Placera flaskan i kylskåp. Det kan ta upptill fyra timmar att nå rätt temperatur beroende på hur varm flaska var från start. Förvara inte flaskan i kylen en längre tid. Då torkar korken ut och kolsyran kan då börja läcka ur flaskan.
  • Är du lyckligt lottad och har en jordkällare eller Champagnekyl med rätt temperatur, så är den klar för servering direkt.
  • För att hålla Champagnen kyld efter öppning, är ishinken rätt i hemmet och kylväskan ett alternativ vid utflykten.
  • Den idealiska temperaturen för att servera Champagne är 8-10 ° C.
  • Kyl aldrig en flaska champagne i frysen.
  • Servera i rumstempererade glas.

Öppna Champagne

Ta bort folien genom att dra i bandet som finns runt halsen på flaskan eller skär av folien med kniv, se till att få en jämn kant.

Håll flaskan lutande bort från dig i 45° graders vinkel, var uppmärksam på var du siktar med flaskan.

Håll tummen för som skydd för korken, öppna agraffen genom att vrida sex halvvarv, låt agraffen sitta kvar om korken är på väg ut.

Fatta ett stadigt tag om korken och vrid flaskan med andra handen, korken pressas ut av trycket i flaskan. Korken ”lättas”, tyst och försiktigt. Med en lagrad flaska kan korken sitta fast, då kan en tång vara till hjälp för att tvinga ut korken.

Kontrollera korkens status:

Juponne – är namnet för korken när den är relativt ny och vidgar sig i botten och vill återta sin ursprungliga form. Då korken avlägsnas hastigt kan en ljudlig knall uppstå.

Cheville – korken behåller sin raka form från flaskans hals eller till och med smalnar, in ses det som ett bevis på att vinet lagrats i flaskan än längre tid. När flaskan öppnas hörs mer av ett pysande då korken dras ur.

Torka av flaskmynningen med en tygservett. Häll lite i varje glas för att låta skummet lugna sig. Fyll sedan på en andra vända.


Champagne och dess sötma

Det sista steget innan slutlig korkning, efter att jästen avlägsnats, är att tillföra några droppar av Champagnehusets unika ”Likör d’Expédition”, den används som en signatur och för att ge en extra mognadston.

Doseringslikören med sitt sockerinnehåll är med och påverkar Champagnens egna stil:

Doseringen får avvika med max 3 g/liter

  • Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
  • Demi-Sec – halvtorrt, 32–50 g per liter
  • Sec – torrt, 17–32 g per liter
  • Extra Dry – ännu lite torrare, 12–17 g per liter
  • Brut – nästan helt torrt, 0-12 g per liter
  • Extra Brut – helt torrt, 0–6 g per liter
  • Brut Nature – 0–3 g per liter

Lagra Champagne – i jämn temperatur

7 – 15 ° C

För höga temperaturer – påskyndar åldringsprocessen och skadar vinets kvalitet.
För låg temperaturer – bromsar vinets utveckling och förhindrar att det blir mer komplexitet.

Lagra Champagne – mörkt

Ljus kan skada vinet
Champagne är känsligt för ljus.
Glasflaskor med klart glas måste skyddas särskilt.

Lagra Champagne – i högfuktighet

Cirka 70% fuktighet

För att inte naturkorken skall torka och orsakar läckage.

Champagne bör lagras liggande, i stående läge torkar naturkorken och släpper in syre, för korken har krympt.

För mycket syre påskyndar vinets åldringsprocess.

Förvaring Champagne – flaskan är undertryck

Hantera flaskan försiktigt
Det är 6 till 8 bars tryck inuti flaskan, dvs över dubbla trycket jämfört med ett personbilsdäck.

Trycket i en champagneflaska är så pass högt att det kan skjuta iväg champagnekorken i 64 km/h.

Den metall grimman som håller tillbaka korken kallas ”agraff”, den patenterades av Adolphe Jacquesson 1844, den används än idag både för champagne och mousserande.



Några av de kända Champagnehusen:

Här under har vi deras namn, när de är grundade, länk till hemsida och länk till deras eventuella spellista på YouTube.

I Champagneregionen finns ungefär 19,000 odlare av druvor för Champagne, av dessa odlare gör 5,000 egen champagne. Övriga 14,000 odlare säljer sina druvor till de större champagnehusen och kooperativen.

Bollinger

Grundat 1829


Bonnaire

Grundat 1932


Deutz

Grundat 1838


Duval-Leroy

Grundat 1859


Gosset

Grundat 1584


Charles Heidsieck

Grundat 1851


Jacquesson

Grundat 1798


Krug

Grundat 1843


Lanson

Grundat 1760


Mercier

Grundat 1858


Moët & Chandon

Grundat 1743


Mumm

Grundat 1827


Philipponnat

Grundat 1522


Perrier Jouët

Grundat 1811


Pol Roger

Grundat 1849


Pommery

Grundat 1858


Roederer

Grundat 1776


RC Lemaire

Grundat 1890


Ruinart

Grundat 1729


Salon

Grundat 1921


Taittinger

Grundat 1734


Veuve Clicquot

Grundat 1772


How Champagne is made – Science Channel


Champagneprovning – med Taysta

Champagne kommer från den Franska vinregionen med samma namn. Det är en sprudlande dryck som inte går att jämför med något annat, ett hantverk med gamla anor. I flera århundraden har Champagne varit det vin vi dricker i samband med högtidsstunder. Det kan drickas som fördrink och det kan skålas med vid triumf, men det är nästan alltid i samband med ett firande!

För att verkligen lära sig att uppskatta vinet Champagne, så behöver man lära känna dess sagolika historia, vinområdet och tillverkningsprocessen.

  • En lärorik, rolig och bubblande provning!
  • Upplevelsen passar alla intresserade
  • Professionell och personlig sommelier
  • Fem utvalda bubblande viner med passande smakbitar
  • Längd: cirka två timmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.