Krocket – klassiskt sommarspelet

Publicerad av

Rätt regler och utrustning för Krocket

Krocket är det klassiska trädgårdsspelet, en del av sommar precis som glassen och badet. Spelet garanterar spänning, känslor och underhållning för hela familjen och vänner, oavsett om ni är i stugan eller njuter av en sommardag i parken. Spelats tuffa karaktär kräver att deltagarna är överens om reglerna innan spelats början.

Spelets reglerna varierar mellan Engelsk krocket, Golf krocket och Svensk krocket. Krocket kom till Sverige i slutet av 1800-talet och anpassades efter svenska förhållanden, mer som ett sällskapsspel och spelades något ojämnare planer. I England spelas krocket på ett jämnt underlag typ golfgreen, svenska planers underlaget liknar mer en fotbollsplans. Populariteten för spelet har ökat kraftigt och Sverige har ett eget krocketförbund, fler väljer att ta spelet mer seriöst och byter upp sig utrustningsmässigt. Med rätt utrustning får utövaren en helt annan känsla och precision i spelet.


Krocket -utrustning

KROCKET 6 SPELARE, SEMI PRO

Klubbor gjorda enligt klassisk brittisk modell, för Svensk krocket. Spelet har sex mycket gedigna och högkvalitativa klubbor samt 10 kraftiga metallbågar. Vagnen är utrustad med förstärkta gummihjul som är hållbara och rullar lätt på samtliga underlag.

Mer utrustning hittar vi hos Spelexperten.com

Mått:
Klubblängd: 95 cm
Klubbhuvud: 7x7x21 cm
Bollar: 9 cm

Vikt: 16 kg


Vad går krocket ut på, vem vinner

I krocket skall klotet slås från fotkäppen, genom bågarna 1-7, nudda huvudkäppen (betala tull), genom bågarna 8-14 och på fotkäppen. Dubbelbågen i mitten kallas ”kronan” (båge 4 och 11) och kan passeras i båda vägarna från mot den planhalva som man är på väg mot. Hela kronan måste passeras i samma slag från den sida av spelplanen som man spelar ifrån. Den spelare vars klot rätt passerat banan, gått ut som fribytare, krockat alla motståndare och först slår i fotkäppen, har vunnit.

Regler för svensk krocket


Krocket spelas av två till sex personer.

Planen: Den bör mäta 14 x 24 meter eller ha motsvarande proportioner.

Spelaren har samma färg på klubba och klotet, spelordning utgår från fotkäppens färgmarkeringar, uppifrån.

Slag godkänts om spelaren med någon av klubbhuvudets kortändar vidrör eget stillastående klot.

Ligger någon del av klotet i bågen får man i nästa speltur slå sig tillbaka för att sedan i kommande speltur göra ett nytt försök att passera hela bågen i ett slag.

När klotet passerat en båge, fås ett extra slag, passeras två bågar i ett slag (gäller även kronan) fås två extraslag. När huvudkäppen träffas fås ett extraslag, spelare får max två extraslag.

Varje spelare får fortsätta sitt spela så länge spelaren erhåller nya slag genom att slå sitt klot genom i ordningsföljden rätt båge, träffar ett klot som ger rätt till slag – ”krockerar” – eller slår mot huvudkäppen.

Klot som passerat de tre första bågarna får krockas. Spelaren får krockera så många klot i följd den vill, men inte samma klot två gånger utan att först ha passerat en båge med sitt klot. Spelaren skall slå bort det klot den träffat, lägga klotet intill det träffade klotet och slå iväg det genom att först träffa sitt klot, det är inte tillåtet sätta foten på klotet.


Fullständiga Krocketregler finns på hemsidan hos svenskkrocket.se

Önskas protokoll, de kan skrivas ut via denna länk – Klicka här

Mer kul och intressant läsning om Krocket från Passus.nu – Klicka här

Ytterligare varianter på Krocket finns – Holmögadd


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.