Rätt regler och utrustning för Krocket
Krocket är det klassiska trädgårdsspelet som tillhör en del av sommar precis som glassen och badet. Spelet garanterar spänning, känslor och underhållning för hela familjen och vänner, oavsett om ni är i stugan eller njuter av en sommardag i parken. Spelets tuffa karaktär kräver att deltagarna är överens om reglerna innan spelats början.
Spelets regler varierar mellan Engelsk krocket, Golf krocket och Svensk krocket. Krocket kom till Sverige i slutet av 1800-talet och anpassades efter svenska förhållanden. Här är det mer som ett sällskapsspel och spelas på något ojämnare planer. I England spelas krocket på ett jämnt underlag typ golfgreen. På svenska planer är underlaget mer som en fotbollsplan. Populariteten för spelet har ökat kraftigt och Sverige har ett eget krocketförbund. Fler väljer även att ta spelet mer seriöst och byter upp sig utrustningsmässigt. Med rätt utrustning får utövaren en helt annan känsla och precision i spelet.
Detta inlägg är en annons för Spelbord.se och innehåller annonslänkar.
Krocket -utrustning

KROCKET PRO, 6 SPELARE
BEX Krocketspel komplett med förvaringspåse
6 Klubbor (Huvud: 23 x 6 cm, skaft: 100 cm)
• 6 Träbollar (8,5 cm)
• 2 Pinnar
• 10 Grindar
• Förvaringspåse (finns även med vagn)
• Regler och instruktioner
Vad går krocket ut på, vem vinner?
I krocket skall klotet slås från fotkäppen, genom bågarna 1-7, nudda huvudkäppen (betala tull), genom bågarna 8-14 och på fotkäppen. Dubbelbågen i mitten kallas ”kronan” (båge 4 och 11) och kan passeras i båda vägarna från mot den planhalva som man är på väg mot. Hela kronan måste passeras i samma slag från den sida av spelplanen som man spelar ifrån. Den spelare vars klot rätt passerat banan, gått ut som fribytare, krockat alla motståndare och först slår i fotkäppen, har vunnit.
Regler för svensk krocket
Planen: Den bör mäta 14×24 meter eller ha motsvarande proportioner.
- Krocket går att spelas av 2-6 personer.
- Spelaren har samma färg på klubba och klot. Spelordning utgår från fotkäppens färgmarkeringar, uppifrån.
- Slag godkänns om spelaren med någon av klubbhuvudets kortändar vidrör eget stillastående klot.
- Ligger någon del av klotet i bågen får man i nästa speltur slå sig tillbaka för att sedan i kommande speltur göra ett nytt försök att passera hela bågen i ett slag.
- När klotet passerat en båge, fås ett extra slag, passeras två bågar i ett slag (gäller även kronan) fås två extraslag. När huvudkäppen träffas fås ett extraslag, spelare får max två extraslag.
- Varje spelare får fortsätta sitt spela så länge spelaren erhåller nya slag genom att slå sitt klot genom i ordningsföljden rätt båge, träffar ett klot som ger rätt till slag – “krockerar” – eller slår mot huvudkäppen.
- Klot som passerat de tre första bågarna får krockas. Spelaren får krockera så många klot i följd den vill, men inte samma klot två gånger utan att först ha passerat en båge med sitt klot. Spelaren skall slå bort det klot den träffat, lägga klotet intill det träffade klotet och slå iväg det genom att först träffa sitt klot, det är inte tillåtet sätta foten på klotet.
Fullständiga Krocketregler finns på hemsidan hos svenskkrocket.se
Önskas protokoll, de kan skrivas ut via denna länk – Klicka här
Mer kul och intressant läsning om Krocket från Passus.nu – Klicka här
Ytterligare varianter på Krocket finns – Holmögadd