Vinglasets betydelse och påverkan

Publicerad av

Vin är vetenskap. Val av vin till ett visst händelse är en del och att välja rätt vinglas till en viss av typ vindruva är en annan. Här reder vi ut begreppen om vinglasets betydelse och påverkan för vinet och vår upplevelse.

Sundqvist förser Sverige med några av marknadens främsta varumärken inom köksredskap. Sundqvists historia började redan 1963 och under åren har vi utvecklats till en självklar samarbetspartner när det kommer till köksredskap. Delar av detta inlägget är från Sundqvists vinskola.

Ända sedan starten har högsta kvalitet och största engagemang varit de centrala begreppen i Sundqvists verksamhet. Sundqvist vill inspirera med prylar som sätter guldkant på tiden i köket och skapa matlagningsglädje för proffskocken såväl som hemmakocken. Hos Sundqvists återförsäljare, Cervera hittar vi Riedels utbud av vinglas.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Amazon.

Ett riktigt bra vinglas får gärna vara tillverkat i tunt glas helst kristall. Glaset ska inte vara för kraftigt det får gärna ha en fin, tunn kant upptill då den gör smakupplevelsen betydligt trevligare. Även om det går att använda samma vinglas till både rött och vitt vin är det betydligt mer fördelaktigt för smaken och upplevelsen att använda sig av vinglas anpassade för röda viner respektive vita viner. Välj gärna bort plastglas då plast är ett material som avger egen smak, på så vis kan det påverka vinets smak negativt.

Det är en fördel om glaset har en hög stjälk då är det enklare att hålla i. Glaset bör vara rymligt så att vinet får mycket plats för att virvla omkring och luftas. Glaset bör vara format som en kupa och något format inåt mot toppen, där aromer kan samlas.


Riedel är en vinglasproducent från Kufstein, Österrike med anor 1756. och är idag helt marknadsledande på området. Maximiliam är den 11:e generationen i familjen Riedel som driver företaget idag.

Riedels kristallglas serie Veritas kombinerar charmen av ett munblåst glas med den exakta precision som ett maskintillverkat glas uppnår. Glaset är exceptionellt tunt och av högsta kvalité. Deras tre varumärken är Riedel, Spiegelau och Nachtmann. Mer om Riedel bakom kulisserna i denna länk.


Vinglas till – Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en av världens mest populära gröna druvor, men sitt ursprung har den i Loiredalen i Frankrike. där de främsta vinerna tillverkas i orterna Sancerre och Pouilly-Fumé. Idag odlas Sauvignon Blanc över hela världen. Allra bäst trivs druvan i svala klimat. Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland, men gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.

Kort om druvan:
• Ursprungligen från Loiredalen
• Trivs i svala klimat
• Syrliga, krispiga och fräscha viner
• Smak av gröna äpplen, krusbär, fläder, nässlor och gräs

Vinglaset är särskilt framtaget för viner av druvan Sauvignon Blanc. Den generösa kupan förstärker druvans fräschhet och intensitet i doften, samt ger vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet.

Kort om glaset:
• Stor, hög kupa
• Liten öppning
• Framhäver aromerna
• Minskar syran

Glaset passar utmärkt till allt ifrån Loiredalens strama, mineraliga Sancerre och Pouilly-Fumé till Sydafrikas, Australiens och Nya Zeelands viner med mer exotiska frukter.


Vinglas till – Chardonnay

Chardonnay är en av vinvärldens mest kända gröna druvor. Idag odlas druvan över hela jordklotet, men ursprungligen kommer den från Bourgogne i Frankrike. Chardonnaydruvan har en ganska neutral smak, vilket gör att faktorer som klimat, odling och framställning har stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. I vindistriktet Chablis i norra Bourgogne är chardonnayvinerna i regel krispiga och fruktiga med tydliga citrustoner. I övriga Bourgogne och i Nya världen är vinerna fylligare och mer smakrika. Det beror dels på att klimatet är varmare – men framförallt på att chardonnayviner utanför Chablis lagras på ekfat.

Kort om oekad chardonnay:
• Ursprungligen från Chablis
• Odlas i svala klimat 
• Ger krispiga viner
• Mycket citrustoner

Viognier/Chardonnay vinglas från Riedel. Det här vinglaset är framtaget för Chablis viner. Chablis görs av Chardonnaydruvan och lagras (till skillnad från många andra Chardonnayviner) inte på ekfat. Glasen förstärker frukten och friskheten i vinerna.

Glas för oekad chardonnay:
• Liten öppning
• Minskar syran
• Framhäver fruktigheten
• Framhäver sötman

 

Glasen rekommenderas också till äldre årgångar av både vit och röd Bordeaux. Glasets form påverkar både smak och doft positivt för viner av följande druvor och vintyper: Chardonnay -Pinot Gris- Pinot Blanc – Viognier – Vitt Bordeaux – Condrieu.

Kort om ekad chardonnay:
• Ursprungligen från Bourgogne
• Fylliga viner
• Smakrika viner
• Odlas i varmare klimat

Chardonnay/Montrachetglaset passar utmärkt till ekfatslagrade chardonnayviner med lägre syra och fyllig, rund frukt. En lägre vinkupa med en vid öppning som i detta glas ger dessa viner maximala smak och doftaromer. Det här ett vinglas där man känner en stor skillnad mot att dricka ur ett vanligt glas.

Glas för ekad chardonnay:
• Stor kupa
• Vid öppning
• Framhäver de generösa ekfatstonerna.

Rekommenderat till: Burgundy (white), Chardonnay (oaked), Corton-Charlemagne, Meursault, Montrachet, Morillon (oaked), Pouilly-Fuissé, Riesling (Spätlese / late harvest dry), Riesling Smaragd, Smaragd.


Vinglas till – Riesling/Zinfandel

Riesling är en populär grön druva som ursprungligen kommer från Tyskland. Druvan trivs i svala klimat och odlas framförallt i norra och centrala delarna av Europa. Riesling finns också i varmare vinländer som Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. Här odlas druvan på svala platser, till exempel uppe i bergen i Chile eller på Nya Zeelands sydö. Rieslingviner finns i många olika skepnader. Unga Rieslingviner har ofta en tydlig citruston, medan lagrade viner har en mer generös stil med toner av bland annat honung, aprikos och petroleum. Gemensamt för vinerna är att de går under kategorin friskt och fruktigt.

Kort om druvan:
• Ursprungligen från Tyskland
• Trivs i smala klimat
• Friska, fruktiga viner
• Smak av citrus, honung och aprikos

Zinfandel är en blå druva som för tankarna till USA och Kalifornien, där den odlats sedan 1800-talet. Blickar vi längre bakåt i tiden hittar vi druvan i Italien under namnet Primitivo och ursprungligen stammar den från kroatiska druvan Crljenak. Druvan har inte bara många olika namn utan förekommer även i många olika slags viner, såsom rött vin, vitt vin, rosévin och portvin. Under 80-talet bestämde sig ett antal vinproducenter för att ta fram ett kvalitativt rött vin av druvan. Det är också detta vin som kännetecknar Zinfandel idag. Ett mustigt, fruktigt vin med medelhög strävhet och toner av solmogna bär.

Kort om druvan:
• Mustigt, smakrikt vin
• Fruktigt vin med smak av solmogna bär
• Ursprungligen från Kroatien
• Brett spektrum av viner

Kort om glaset:

  • Liten, hög kupa
  • Liten öppning
  • Framhäver fruktigheten -Riesling
  • Minskar syran -Riesling
  • Tar vara på vinets smak -Zinfandel

Eftersom det här vinglaset passar både till vita och röda viner är det en perfekt början på en Riedelglassamling.

Det passar utmärkt till vita viner med krispiga syror och yppig fruktighet. Kupans långsmala form och lite mer slutna öppning tar fram en generös frukt och balanserar de ofta påtagliga syrorna i vita viner som är gjorda av följande druvor: Riesling – Grüner Veltliner – Alsace – Sauvignon Blanc -Chenin Blanc.

Som rödvinsglas passar det perfekt för rödvin med bra syra och balanserade tanniner som i viner från Chianti (Sangiovesedruvan) och druvan Zinfandel – Sangiovese – Primitivo.


Vinglas till – Pinot Noir

New World. Det är inte helt enkelt att odla Pinot Noir utanför Europa eftersom druvan föredrar svala klimat. Nya Zeeland kallas ibland för Pinot Noirs andra hem. Utöver Nya Zeeland finns även odlingar i Australien, USA, Chile och Sydafrika. Pinot Noir från nya världen, det vill säga vinländer utanför Europa, är ofta sötare och har mer komplexa kryddiga toner än den franska förlagan.

Glaset är oumbärligt för älskare av röd Bourgogne, Barbaresco och Barolo (Nebbiolo).

Glas för New World Pinot Noir:
• Öppning med läpp
• Minskar sötman

Old World. Pinot Noir är en populär blå druva som har sitt ursprung i vindistriktet Bourgogne i Frankrike. De mest framstående producenterna av Pinot Noir finns i centrala Bourgogne, i Côte d’Or, där druvan odlas på så gott som alla vingårdar.

Pinot Noir från Bourgogne är känt för sin friskhet och arom av mörka bär.

Rekommenderat till: Blauburgunder, Pinot Noir, Pinot Nero.

Glas för Old World Pinot Noir:
• Öppning utan läpp
• Framhäver sötman

Eftersom Pinot Noir från nya och gamla världen skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Båda glasen har en stor, generös kupa. Det som skiljer dem åt är öppningen. Glaset för New World Pinot har ett rakt parti längst upp. Denna så kallade ”skorsten” eller ”läpp” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Glaset för Old World Pinot Noir styr istället vinet till tungans främre del och lyfter fram fruktsötman i det förhållandevis syrliga vinet.


Vinglas till – Shiraz/Syrah

SHIRAZNew World. Shiraz- och syrahviner görs av samma blåa druva. När druvan började odlas i Australien på 1830-talet, myntades ett nytt, mer engelskt klingande namn: shiraz. Shiraz- och syrahviner skiljer sig inte bara i stavning utan även i karaktär. I Australien är vinerna varmare och mer generösa. Ofta har de inslag av mörka bär så som vildhallon, mullbär och björnbär. Shiraz- och syrahviner går idag att hitta i större delen av världen. Namnvalet avsöljar vilken stil vinet har. En sydafrikansk syrah ska alltså efterlikna den franska varianten av vinet, medan en sydafrikansk shiraz har det australiska vinet som förebild.

Glaset är perfekt för Amarone (Corvina, Rondinella & Molinara), Hermitage (Syrah), Priorat, Carmenère, Malbec, Tannat och Shiraz New World.

Kort om shiraz
• Etablerades i Australien
• Generösa viner
• Smak av vildhallon och björnbär
• Pepprig ton

Glas för shiraz
• Stor, hög kupa
• Vid öppning
• Tar vara på vinets generösa smak

SYRAHOld World. Ursprungligen kommer druvan från Rhônedalen i Frankrike och där har den alltid kallats för syrah. I Rhônedalen är vinerna strama, men har samtidigt en tydlig fruktighet och syra. Aromen präglas av mörkbärig frukt som till exempel plommon och körsbär.

Rekommenderat till: Syrah Old World, Macabeo, Mourvèdre, Tempranillo, Touriga.

Kort om syrah
• Ursprungligen från Rhônedalen
• Strama viner
• Smak av plommon och körsbär
• Pigg syrlighet

Glas för syrah
• Rund kupa
• Liten öppning
• Ger ett mjukare vin
• Mindre kärvt och kantigt

Eftersom shiraz och syrah skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Glaset för syrah har en rund kupa med en ganska liten öppning. Kupans form förstärker doften i vinet och ger det en rundare, mindre kärv smak. Shirazvinerna är mer generösa i stilen, vilket gör att de inte behöver lika mycket hjälp för att komma fram. Glaset för shiraz har en stor, hög kupa med en förhållandevis vid öppning.


Vinglas till – Cabernet/Merlot

Cabernet Sauvignon är en av vinvärldens mest kända blåa druvor. Druvan har sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike, där den odlats sedan 1600-talet. I Bordeaux blandas alltid Cabernet Sauvignon med andra druvsorter. En mycket vanlig kombination är Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna kommer båda från Frankrike, men är lätta att odla och går idag att hitta i de flesta klimat och delar av världen. Viner gjorda av dessa druvor har ofta en kraftig smak med mycket tanniner och hög syra. Typiskt för Cabernet Sauvingon är toner av svarta vinbär.

Kort om druvan:
• Ursprungligen från Bordeaux
• Lättodlad, trivs i olika klimat 
• Ger kraftigt vin
• Mycket tanniner
• Hög syra

Cabernetglasen är designat för att mildra strävhet och bitterhet i vin. Formen på glaset, med en stor generös kupa, som inte smalnar av för mycket mot öppningen är avgörande för att lyfta fram fruktsötma och dämpa aggressiva syror.

Kort om glaset:
• Stor, hög kupa
• Vid öppning
• Minskar strävheten
• Minskar syran 

Riedels vinglas Cabernet- och Merlotviner har en stor, hög kupa med förhållandevis vid öppning. Kupans form förhöjer upplevelsen av vinet genom att mildra strävheten och den mest aggressiva syran. Det gör att fruktsötman i druvan träder fram och smaken av vinet blir både rundare och fylligare.

Rekommenderat till: Bordeaux (red), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Fronsac, Graves rouge, Listrac, Margaux, Médoc, Merlot, Moulis, Pauillac, Pessac Leognan (Rouge), Pomerol, St. Emilion, St. Estèphe, St. Julien.


Servering

Vinet kan serveras direkt ur flaskan eller serveras ur en vinkaraff, karaffen hjälper att framhäva aromerna innan servering. Att servera vin från karaff kallas för vinets dekantering vilket resulterar i optimal smak.

Standardstorleken på vinflaskor är 750 ml. En flaska med rött vin räcker till 5-6 glas och en flaska med vitt vin räcker till 6-7 glas.

Fyll glaset upp till maximalt 1/3, så att aromerna får plats i glaset ordentligt. Om glaset fylls i för mycket kommer aromerna att fly från glaset och vinet kommer smaka annorlunda än det är tänkt. När du en gång smakat vin från ett glas med rätt form och storlek kommer smakupplevelsen att vara oförglömlig!

Servera vinet med rätt temperatur.

Vita viner serveras svalare än röda och därför är i regel vitvinsglas mindre för att kunna hålla vinet svalare en längre tid.

Röda viner måste exponeras för mycket syre för att kunna avge sin bouquet. Därför är rödvinsglas större, bredare och har mer volym.

Glasen har vanligtvis rumstempererade och vinerna en lägre temperatur. Vi utgår från att det vita vinet står i kylen (eller svalen) och det röda på köksbänken. En halvtimme innan ni ska servera det vita vinet tar ni fram det ur kylen. Tvärtom med det röda: en halvtimme innan servering ställer ni in det i kylen – eller helst svalen. Då kommer vinerna att ha lagom temperatur. Vita kring 12-15 grader och de röda 17-19 grader. Vinets temperatur stiger snabbt i glaset, för att inte höja temperaturen ytterligare hålls glasen med fördel i sin fot eller stjälk (då slipper vi även fula fingeravtryck på glasen). En av anledningarna att ha tunna väggar på glaset är mindre temperaturpåverkan från själva materialet i glaset. Ett kallt vitt vin kan till exempel värmas upp av tjocka väggar, medan tunna hjälper till att hålla glaset vid rätt temperatur.


Varför kristallglas.

Glas har människan arbetat med i tusentals år, det exklusiva kristallglaset har framställs sedan 1600-talet. Kristallglaset bryter ljuset bättre och ger glaset sin karaktäristiska lyster som särskiljer kristallglas från vanliga glas. Kristallglas kan tillverkas tunnare samtidigt som det är starkare och mer elastiskt.

Dagens kristallglas är blyfria. Skillnaden mellan blyfritt kristallglas och traditionellt kristallglas är att blyet har bytts ut mot Bariumoxid. Detta gör materialet ännu mer gnistrande samt också lättare, då barium väger mindre än bly.

Om du skulle använda ett mikroskop för att jämföra kristallglas och vanligt glas, skulle du finna att kristallen har en grövre yta. Detta fungerar till fördel för den sanna vinkännaren, den grövre yta skapar mer turbulens vilket hjälper vinet att andas och släppa lös sin arom mer effektivt när det snurras i vinglaset. Detta frigör mer flyktiga doftmolekyler i glaset som ytterligare lyfter doft och smak.

Servera vatten till vin

Alkohol utgör en belastning för kroppen men den kan minskas genom att dricka vatten till. Därför är det vanligt att man ställer fram en vattenkaraff tillsammans med vinflaskan eller vinglaset, både hemma och på restaurang.

Vindruvors smeknamn

Det är vanligt med förkortningar och smeknamn på viner – när “Sauvignon” nämns, menar vi Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon blir “Cabernet” eller bara “Cab.”, Zinfandel kallas ofta för “Zin” och Pinot Noir kallas “Pinot”.


Skötselråd – Ta hand om dina vinglas.


How Its made – visar maskintillverkningen av vinglas.