Del 3 av 4 – Bandyns historia
Företag som har tillverkat bandybollar av modellen “Röda Nystanet” har varit många över hela Sverige, även i Norge, Finland och Ryssland har tillverkning utförts. Nedan skriver jag om de företag jag hittills känner till och har information om. Jag tar gärna hjälp att införskaffa mer information och material för en mer komplett och samlad bild över företag och fabrikat. Artikeln kommer att hållas levande allt eftersom jag får ny information. För kontakt: 39a.info@gmail.com
Länk till del 2 av 4 – Bandyn historia – Mattssons uppfinner “Röda Nystanet”
A.B. C. G. Forsberg – Örebro
A.B. C. G. Forsberg hade sin fabrik för sportartiklar i Örebro. De hade en stor del av sin tillverkning mot Bandyn, som exempel kan nämnas bandyklubbor, bandybollar, bandyrör med kängor, bandystrumpor samt bandybenskydd och bandyhandskar för målvakter. Företaget sålde Sportartiklar över hela Sverige som de själva uttryckte det i sin vinterkatalog 1928 – Våra vintersportartiklar säljs i nästan varje Järnhandel och Sportaffär över hela riket.




Foto & ägare av katalogen Peter Larsson
Aktiebolaget Elof Malmberg

Smålänningen Elof Malmberg (född 1873 i Valdemarsvik) började som resande grosshandlare mot olika branscher, av en slump kom han över ett parti dalahästar som han kom att sälja med god förtjänst. Med det som grund kapital startades Aktiebolaget Elof Malmberg år 1905, med specialisering mot häst- hund- jakt- och sportartiklar. Malmbergs logga var en hästsko runt ett hästhuvud. Den första lokalen var en vindslokal vid Nygatan 36 i Gävle, i samma hus där Elof bodde vid denna tid. År 1912 ombildades företaget till ett aktiebolag. Två fastigheter köptes in för verksamheten 1917 vid Nygatan 61. Företaget har även haft kontor, fabrik och lager vis N. Centralgatan 7 i Gävle. I slutet av 1920-talet hade Malmbergs 40 arbetare, tre verkmästare och förmän. Kontorspersonalen utgjordes av sex personer. Till detta kom två resanden som presenterade företagets varor runt om i landet. Produkterna från Elofs verksamhet har haft hög kvalitet och har använts av Svenska armén samt vid vetenskapliga expeditioner, produkterna har även gått på export. 1971 flyttades företaget till Sörby Urfjäll i Gävle och övertogs senare av Frosta Fritid. Verksamheten upphörde på 1980-talet, då de förvärvades av Jofa i Malung.

Varumärken
Bland de registrerade varumärkena som företaget haft på för sina sportartiklar var: Tirfing, The King, Iron, Campus, Kompis, Mascot, Hobby, Goal, Heja, Pysen, Blixt, Måsen, Cyklon, Buster, Yrhättan och Final.

Malmbergs matchboll av äldre modell “Special”
Malmbergs matchboll av senare modell “Special”
Malmbergs gravplats
Direktör Malmberg började i god tid planera för sin pampiga gravplats vid Skogskyrkogården i Gävle. Gravvalvet är en tre meter hög triumfbåge uppburen av kolonner med joniska kapitäler. På överliggaren står inskriptionen “Till uppståndelsens dag”. Spekulationerna kring graven har varit många. Bland annat gick det ett rykte om att Malmberg var så rädd att bli levande begravd att han låtit dra ner en telefonlinje till gravvalvet. Sanningen bakom historien är att det var byggnadsfirman som för att underlätta vid sina materialbeställningar lät installera en tillfällig arbetstelefon till valvet.
Foto och ägare av bollarna Peter Larsson
ABC-fabrikerna (Aktiebolaget Bröderna Claesson)

Ivar Claesson (1882-1965) från Tranemo i Sjuhäradsbygden flyttade till Kungälv i början av 1900-talet, där hans bror redan bodde och drev ett sadelmakeri. Tillsammans bildade bröderna Aktiebolaget Bröderna Claesson. ABC:s huvudanläggning låg på Fontinbergets norra sluttning, relativt centralt i Kungälv senare tillkom två fabriker i Ytterby, man hade även anläggningar i Danmark och Norge. Det var Ivar som ville bygga ut verksamheten och driva på företagets utvecklingen lite mer än sin bror och så blev det. I Kungälv arbetade cirka 1100 personer på fabrikerna. ABC tillverkade främst sportartiklar och fritidsutrustning som bandyklubbor, bandybollar och bandyskridskor men även tält, campingbord, resväskor och segelbåtarna Triss. Grundaren och ledaren Ivar Claesson dog 1965 och det fanns ingen naturlig som ville ta över. Tidigt insåg man att det skulle bli svårt att rädda ABC. I början på 1970-talet köptes ABC av Jofa i Malung. Tillverkningen i Kungälv lades ned 1976 och fabrikskomplexet revs 1982 för att ge plats åt bostäder. I dag är det enda i Kungälv som minner om ABC-epoken den gata som heter Ivar Claessons gata.



Tillverkningen av bandybollarna skedde delvis som hemarbete. Runt en limmad korkkärna syddes med snören en fast rund form. Dessa “halvfabrikat” hämtades in till fabriken av springpojkar som cyklade runt på paketcyklar. Bollarna doppades därefter i röda färgbad. En del bandybollar doppades också i lack så att de skulle bli riktigt hårda. Bollarna förseddes med pappersremsa med text som exempel “ABC-BOLLEN. Äkta endast med detta kvalitetsmärke” samt ABC-fabrikernas logotyp. Det klistrades även på en cirkelrunt klistermärke i blått ofta text i guld – “Godkänd matchboll SBF”. SBF= Svenska Bandyförbundet.

Första katalogen med företagets produkter kom år 1911. Där fanns seldon, fotbollar, benskydd och slungbollar presenterade. Redan i 1915 års katalog dyker bandyklubbor och bandybollar upp.


Plastbollens intåg



Plastbollen kom säsongen 1966/67. Då godkände bandyförbundet den nya plastbollen, med ABC som första fabrikat. En milstolpe i bandyns historia, bollen hade en plastbesprutad korkärna. Det mytomspunna lackröda nystanets tid var över. Visst var det en charm med den förhand tillverkade bollen så kallade “Röda Nystanet”, men egenskaperna i den nya bollen ansågs betydligt bättre. En tid som startade 1907 med bröderna Hansjacob och Ruben Mattssons framgångsrika bandybolls konstruktion.
Foto och ägare av bollarna, askar och katalog Peter Larsson
EM Bollen från Edsbyn
Om denna bandyboll från Edsbyn och dess tillverkare har jag än så länge ingen information, jag tar gladeligen emot historien och erfarenheterna kring denna boll.

Bandybollen Träff
Om bandybollen Träff och dess tillverkare har jag än så länge ingen information, jag tar gladeligen emot historien och erfarenheterna kring denna boll.

I DEL 4 – Försätter berättelsen om bandyns historia. Främst skriver jag om de som utvecklat och tillverkat bandybollen, denna gång kommer det att handla om Sven “Sleven” Säfwenberg.