Osthyvel

Publicerad av

Tre olika företag som tillverkar osthyvlar i olika prisnivåer har valts ut. Vi ger er länkar för mer ingående information om företaget och dess produkter via deras egna hemsida. Även en länk till deras YouTube-kanal inkluderas, samt till ett utomstående inköpsställe som tillhandahåller företagets produkter.

Osthyvel har även andra användningsområden, den kan skiva gurka, leverpastej, samt strimla vitkål som exempel. För att då vårda alla osthyvlar på bästa sätt så att eggen behålls bör de diskas för hand.


No.1 Björklund

Vårt förstahandsval är Björklund, originalet sedan 1925. För kvalitet och bästa resultat så är detta rätt tillverkare som erbjuder osthyvlar tunna skivor samt extra tunna skivor, samt till mjuka och hårda ostar.

I ett fulländat kök bör en osthyvel av uppfinnaren Björklund ligga i kökslådan.

Historian om osthyveln – via YouTube

Möbelsnickaren Thor Björklund från Lillehammer i Norge uppfann osthyveln 1925, han önskade hyvla tunna ostskivor och fick inspirationen från trähyveln. Idag är det Hardanger Bestikk som äger varumärket.


No.2 Boska

Holländska Boska har lång erfarenhet av ostverktyg, de har vunnit flera priser för sin design och har 10 års garanti.

Boska – hemsida

Företagspresentation – via YouTube

På företaget Boska i Holland har de varit galna i ost i över 100 år! Allt började i Gouda, där den första Goudaosten skapades, och där Willem Bos tillverkade sitt första ostverktyg till de lokala ostbönderna.


No.3 Fiskars

Fiskars produkter tillverkas med förstklassigt material och avancerad teknik. Produkter testas noga så kunden kan vara säker på att produkterna fungerar till de uppgifter och miljöer de är avsedda för. Deras osthyvlar är inget undantag i detta avseende.

Hemsida – Fiskars

Företagspresentation – via YouTube

När Fiskars järnbruk grundas i orten Fiskars löd Finland under svenskt styre. Under 1600-talet är Sverige en av Europas största producenter av järn. 1649 får Peter Thorwöste tillstånd att bygga en masugn och stångjärnshammare i Fiskars och att framställa gjutjärn och smidesprodukter. Järnmalmen som användes köptes då främst in från Utö-gruvan i Stockholms yttre skärgård. I orten Fiskars används järnet även för att göra spikar, tråd, knivar, hackor, järnbeslagna hjul och annat.