Det här betyder blomman du ger bort…

Publicerad av

Blomster i alla dess former kommer alltid vara en uppskattad gåva oavsett högtider eller till vardags. Blommor kan betyda mycket olika saker, till och med vad de har för färg eller antal kan ha påverkan på vad blomman betyder.

Rosor

Rosor symboliserar kärlek. Får du en bukett röda rosor av någon du tycker om kan du vara glad. “Rosor är röda, violer är blå…” känner ni säkert till men faktum är att rosor finns i flera olika färger, även om den röda är den vanligast förekomna.

rosor

Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Färgens betydelse för rosor…

Röda rosor

Röda rosor betyder kärlek. En bukett röda rosor kan därmed signalera “jag älskar dig” eller “jag tycker om dig” och att personen vill att du ska vara dens.

Gula rosor

Gula rosor symboliserar vänskap, glädje och lekfullhet. Färgen kan till exempel signalera “jag är glad för din skull” eller “jag är glad att du finns i mitt liv”.

Vita rosor

Vita rosor symboliserar bland annat oskuldsfullhet, renhet och fred. En vit ros signalerar att “jag ömmar för dig”, “jag finns här” eller “det kommer bättre tider.” Vita blommor överlag är en populär kondoleansblomma.

Rosa rosor

Rosa rosor symboliserar vänskap, uppskattning, beundran och glädje. De signalerar bland annat att “jag är tacksam att jag har dig” eller “jag uppskattar dig som person”.

Blå rosor

Blå rosor symboliserar mystik, otillgänlighet och det omöjliga. Den blåa kulören signalerar att man hoppas på att få någon man inte kan få, eller att det omöjliga ska hända.

Orange rosor

Orangea rosor symboliserar bland annat nyfikenhet, energi och passion. Den orangea blomman signalerar åtrå, glöd och passion.

Lila rosor

Lila rosor kan till exempel symbolisera “love at first sight” eller att du känner dig exalterad och upprymd. Den lila färgen i en mörkare nyans kan signalera prakt och stolthet.

Antal rosor betyder…

 • En ensam ros betyder hängivelse.
 • Två rosor betyder att två personer är kära i varandra. Om de två rosorna är omslingrade i varandra betyder det “gift dig med mig!”.
 • Tre rosor betyder “jag vill träffa dig igen.”
 • Sex rosor betyder att “jag vill bli uppskattad” eller “jag har ett behov av kärlek.”
 • Sju rosor betyder “jag är förtrollad av dig!”
 • Tio rosor betyder att man tycker att någon är vacker.
 • Elva rosor ges bort till någon man är djupt förälskad i.
 • Tretton rosor signalerar att “jag är din hemliga beundrare”.
 • Hundra röda rosor betyder “totalt hängiven” och att jag kommer vara din för evigt.

Tulpaner

Tulpaner är en tidlös och prisvärd klassiker. Blomman betyder kärlek, värme och trygghet. Passar att ge bort vid många tillfällen; 14 februari, gå-bort-present eller bara för att visa uppskattning till dig själv eller någon du tycker om.

I Sverige startar tulpanens säsong från och med den 15:e januari och håller i sig fram till påsk. Vi svenskar köper omkring 130 till 140 miljoner tulpaner under denna tid. Vi svenskar är därmed stora tulpan-älskare!

tulpaner

Vad betyder olika färger på tulpaner?

Tulpaner precis som rosor kommer i många olika färger, faktiskt i alla färger förutom blått och kan signalera olika saker. Betydelsen för varje färg liknar varandra men kan ändå vara värda att nämna.

 • Rosa tulpaner – vänskap, uppskattning, förtroende.
 • Röda tulpaner – kärlek, omtanke, passion.
 • Gula tulpaner – glädje, vänskap och tacksamhet.
 • Vita tulpaner – fred, oskuld, renhet.
 • Lila tulpaner – stolthet, upprymdhet, prakt.
 • Orange tulpaner – energi, passion, nyfikenhet.

Liljor

Liljan symboliserar renhet och empati. Liljan är en vanlig kondoleans- eller begravningsblomma då blomman betyder och symboliserar renheten i den återuppstådda själen. Liljor kommer i olika färger i nyanser av rosa, lila, rött, orange, vitt och gult.

liljor

Orkidé

Orkidé finns i cirka 30 000 olika arter och är en symbol för flärd, styrka, skönhet och kärlek. Denna blomma passar att ge bort till någon du känner väl sedan innan, och betyder något för dig.

orkide

Gerbera

Dessa vackra blommor kommer i flertal nyanser utstrålar lycka, glädje, framgång och eufori när dess form och färg lyser upp tillvaron likt små solar i en bukett.

Passar utmärkt som gåva på exempelvis en examensfest, skolavslutning, födelsedagsfirande eller glada firande överlag. Gerbera kommer i alla färger förutom blått och lila.

gerbera

Hortensia

Hortensior är vackra pampiga blommor i rosa och blått som livar upp både i sinnet och i hemmet. Visste du att det är jordens pH-värde som avgör om en hortensia blir rosa eller blå? De vita blommorna förblir dock vita oavsett pH-halt i jorden.

Att ge bort en hortensia i Asien betyder “jag älskar dig!”. I Sverige till exempel sägs det betyda “varför glömde du mig?” eller “du är kall.”

hortensia

Solros

Solrosen symboliserar värme, sol och lycka. Blomman passar utmärkt till exempel bröllop, födelsedagar, firande av framgång eller dop. Ge en solros till någon som får dig att lysa upp som en sol och personen som får den kommer känna samma sak för dig!

solrosor