I Norska vintersportorten Geilo har besticktillverkaren Skaugum haft sin fabrik sedan 1942, en mindre familjär fabrik som tar tradition och hantverket på allvar. Besticken är handgjorda, med en tillverkningen som är både spännande och tidskrävande. Vid vårt besök möts vi av en energi, glädje och stolthet som både ägare och anställda visar upp. Skaugum har kvar samma design på sina bestick sedan 1943, vilket har skapat en trygghet för högkvalitativa produkter. Skulle en olycka vara framme, kan den del på besticket som är skadad bytas ut, eftersom besticken tillverkas på samma sätt idag som från start. Vi slås av den underbart tidlösa formgivning på produkterna, troligtvis såg även Norges tidigare Kung Haakon detsamma. Kung Haakon godkände att företaget fick använda det kungligt förknippade namnet Skaugum.

Värt ett besök
Har ni vägarna förbi Geilo så rekommenderar vi ett besök på Skaugum Bestickfabrik och deras fabriksförsäljning, som har reducerade priser. Både vuxna och barn är välkomma till deras utställning och fabrik. Här får man se, känna och informeras om hela produktutbudet (som barn kan det hända att man får ge en hjälpande hand i tillverkningen). Fabriken ligger anslutning till butiken, här får vi en inblick i detaljerna kring den tidskrävande tillverkningen och processerna i hantverket. Öppettiderna är vardagar mellan 08.00–16.00.
För att nå hela produktutbudet, hitta återförsäljare eller företagets egen online försäljning, hänvisar vi till denna länk – Länk till Skaugum
Bestickens olika handtag
Skaugums alla bestick har handtag av plast eller trä. När handtag av plast monteras, värms handtaget fast i ståldelen och när handtag av trä monteras så limmas det fast.
Plasthandtagen framställs i tre olika färger – vit, röd eller svart.
Trähandtagen tillverkas i tre olika certifierade träslag:
Det ljusaste trädslaget är tumlad ek och har en lite grövre yta.
Mellanbruna träslaget är teak.
Det mörkaste träslaget är lönn och behandlad enligt den miljövänliga Kebony-teknologin.
Besticken med plasthandtag kan diskas i maskin. De med trähandtag skall handdiskas utan att ligga i blöt för länge och torkas stående med träddelen uppåt.
Egen design
Önskas ett personligt och unikt bestick, finns möjligheten att skapa det tillsammans med Skaugum.
Stål i bästa kvalitet
Stålet i Skaugum besticken är rostfritt kromnickelstål av blandningen 18/10. Stålet har då en blandning av 18% krom (ger en blåaktig färgton) och 10% nickel (ger en gulaktig färgton), denna blandning är den mest hållbara och används i exempelvis restaurangbestick. Enkelt beskrivet används allmänt två olika sorters rostfritt stål vid tillverkning av bestick: kromstål och kromnickelstål. Kromstål är magnetiskt, billigare och besticken blir inte lika slitstarka och rostbeständiga som det omagnetiska kromnickelstålet.
Genom att använda bestick av bästa kvalitet slipper vi svarta sträck och märken i porslinet, märken som kan ses på tallrikar eller i muggar där stål av sämre kvalitet har används. För att få bort dessa märken kan kopparputs användas, var noga med att diska porslinet noggrant efteråt.
Rostfritt stål kan rosta
Det är viktigt att ta hand om sina bestick så de inte blir fläckiga eller får rostangrepp. Undvik att besticken ligger odiskade -salter, starka kryddor och syror ger missfärgningar och fläckar. Skölj eller helst diska besticken innan matrester torkar in. I vissa stålblandningar kan elektriska spänningar uppstå, vilket medför korrosionspåverkan, som kan utveckla rost. Därför bör vi skilja på bestick av kromnickelstål och kromstål. Av samma orsak ska bestick inte ligga i blöt i en rostfri diskho. Nya bestick kan lättare få dessa märken, allt eftersom bestick används byggs en skyddande oxidhinna upp på stålet.
Ta bort fläckar
Gropkorrosion kan uppstå om inte rost- och mörkafläckar tas bort, groparna försvårar att få besticket helt rent vid diskning. Använd polermedel avsett för rostfritt stål, för att få bort fläckarna. Undvik grova rengöringssvampar och stålull, de ger repor som i sin tur orsakar rostangrepp.

Kunglig historia
Historien om Skaugum Bistikkfabrikk tar sin början när Herman Solhaug med kompanjonen Peder Johannessen lämnade smidesföretaget Bröderna Öyo, där de var yxsmeder. De startade sitt företag Johannessen & Solhaug 1942 i en äldre smedja på Geilo. Startkapitalet var 500 kronor och företagets omsättning hamnade på 12000 kronor första året. Företaget gick tidigt över till att tillverka bestick och dagens form- och designspråk har sitt ursprung från denna tid runt 1943. Herman förkovrade sig i kniv-och bestick tillverkning genom resor till Finland och England. En ny fabrik blev klar 1947 där de tillverkade bestick med varumärket Märtha, med anknytning till kronprinsessans namn under denna tid. Tyvärr eller tack vare att den dåvarande försäljningschefen slutade på företaget och tog med sig varumärket, eftersom det var registrerat på honom, var företaget tvunget att hitta ett nytt namn för sina bestick. Styrelseordförande Jens Christian Hauge blev milt sagt upprörd, Jens var hjälte från Norska motståndsrörelsen Milorg under andra världskriget och han var välbekant med den Norska kungen. Jens ringde Kung Haakon, han förklarade företagets dilemma och Jens frågade om de istället fick använda namnet Skaugum. Skaugum var namnet på dåvarande kronprins Olav och kronprinsessan Märthas officiella bostad, (idag bor dagens kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på Skaugum). Kung Haakon godkände 1952 att företaget kunde använda sig av namnet Skaugum på premisserna att företaget skulle drivas snyggt och ansvarsfullt. Namnet på företaget ändrades 1959 till Geilo Jernvarefabrikk A/S.

Skaugum i dag
Barnbarnet till Herman Solhaug, May Britt Solhaug Junger äger och driver företaget idag tillsammans med sin man Bernt Junger. De övertog ägarskapet av Geilo Jernvarefabrikk A/S år 2011 och bytte namn på verksamheten till Skaugum Bistikkfabrikk A/S.

Ökad popularitet och uppskattning av hantverk
Idag har Skaugum ca.10 anställda och producerar runt 400 bestick om dagen, under 50-talet var det så många som 55 anställda. Efter en svacka på 90-talet har produktionen åter tagit fart och Skaugum upplever ökad popularitet. Allt fler värdesätter ett äkta hantverk och uppskattar att duka och använda sig av handgjorda bestick. Precis som bestickens design har även arbetsmetoder, verktyg och maskiner varit i princip desamma som när Herman startade upp tillverkningen. Skaugum har av tradition varit en attraktiv arbetsplats. Företaget var bland de första i Norge att införa arbetsfria lördagar, vilket påskyndades av de många skidentusiasterna i företaget.

Nu även glas och porslin
Skaugum Bestikkfabrikk AS och Aword Designe Store AS har startat ett gemensamt företag med namnet Skaugum Royal Designe AS. De har ett samarbete sedan 2019 med företaget Snöhetta, tillsammans producerar de glas och porslin för att komplettera det dukade bordet. Servisen kan köpas hos Skaugum och Aword.
Tre företag att besöka på Geilo
Skaugum Betikkfabrikk AS besöks på Furusetveien 5, all tillverkning av deras bestick sker på Geilo.
Brusletto & Co AS besöks på Lienvegen 123, strösta delen av deras tillverkning sker på Geilo. Företaget grundades 1896. Mest kända är de för sina väl smida knivar. Deras smidesprodukter täcker områden som jakt, fiske, filuftsliv och för köket.
Brødrene Øyo ASØ besöks på Øyovegen 32, smidesföretaget har en nätbutik samt fabriksförsäljning på Geilo. De har ett utbud för kök, friluftsliv och handverktyg, framför allt är deras yxor välkända. Hos Bröderna Öyo arbetade Herman Solhaug innan han grundade Geilo Jernvarefabrikk A/S. Tillverkning hos Öyo sker numera helt och hållet utomlands. Företaget startades 1892, deras historia finns väl dokumenterad på deras egen hemsida.