Oavsett om du skriver ett brev, undertecknar ett dokument eller antecknar är pennor ett viktigt verktyg i det dagliga livet. Även i denna moderna, digitala tidsålder har pennor fortfarande en viktig plats på jobbet, i hemmet och på resande fot.
Vår namnteckning är något av det mest personliga vi har, om vi så skulle signera en tavla, dokument eller ett meddelande. För att visa att det är/var jag, samt att få text levande, så är det handskrivna svårslaget. En penna kan förstärka våra uttryck genom sin spets hårdhet och bredd. Att använda sig av olika färger så ges möjlighet för ytterligare dimensioner i vårt skrivna text. Här vill vi ge inspiration och kunskap för att hitta den unika penna som passar för just din skrift.
Pennor tillverkade av fågelfjädrar har använts från 300 år e.Kr. namnet penna är ordet för fjäder på latin. Men pennan är äldre än så, i Egypten finns stenreliefer från 2600 år f.Kr. som visa att skrivare använde pennor av vass, bläcket som det skrevs med var en typ av bläck.
Här presenterar vi Reservoar-, Rollerball-, Kulspets- och Stiftpennan. Varje penna har sina egenskaper och möjligheter, valet av penna lyfter fram budskapet på ett unikt sätt.
Detta inlägg är en annons för Pen Store SE och innehåller annonslänkar.

Fyra pennor till kontoret:
1. Reservoarpenna
Reservoarpennan är en elegant penna med flytande bläck och en spets som gör din skrivupplevelse till något alldeles extra. Reservoarpennan utvecklades och började användas på 1800-talet. En del kanske förknippar den med en penna som man doppar i bläck innan man skriver, men i alla Pen Store reservoarpennor kommer bläcket inifrån, vare sig det är från en bläckpatron eller converter. Det vanligaste är att man fyller sin penna med patroner, alltså små behållare med flytande bläck. En converter kan du använda dig av om du själv vill fylla pennan med bläck på flaska. Pennan rengörs enkelt, genom att skölja spetsen med lätt ljummet vatten med jämna mellanrum.
I denna kategori har Pen Store samlat ett brett utbud av reservoarpennor – såväl exklusiva som enklare och billigare. Det som skiljer en dyrare penna från en billigare är ofta materialet i pennan. Själva kroppen kan vara tillverkad av olika metaller och många är även pläterade. Metallen gör att pennan upplevs tyngre i handen vilket ger en mer stabil känsla som många tycker om. Vissa pennor har även fina detaljer eller är till och med handmålade. Spetsen på en reservoarpenna kan vara tillverkad av stål eller i vissa fall guld. Guldspetsen gör att skrivandet upplevs mjukare och följsammare. Den formar sig dessutom efter sin användares handstil, som till exempel hur hårt man trycker den mot papperet, hur man håller pennan och ur vilken vinkel man skriver.
Storleken på spetsen varierar från modell till modell och finns i olika spann, men det vanligaste spannet är från Extra Fine till Broad. Vill du skriva tätare och mindre så kan Extra Fine eller Fine vara alternativet för dig. Vill du istället använda din penna för finare signaturer, eller om din handstil är något bredare, så passar förmodligen storlekarna Medium eller Broad bäst.
Reservoarpennan är en utmärkt present och perfekt att ge bort! Vill du dessutom göra den mer personlig så kan du välja till gravyr på många av våra reservoarpennor, oavsett om du ska ge den till någon annan eller till dig själv. De flesta reservoarpennor Pen Store säljer levereras också snyggt paketerade i en presentask.

Med Pilots JUSTUS reservoarpenna kan du anpassa dess 14-karats Guldspets till att vara så hård eller mjuk som du önskar. Detta gör du enkelt genom att vrida på plaststycket precis nedanför spetsen och då flyttas spetsens stöd upp och ner vilket också reglerar hur hård/mjuk spetsen är.
JUSTUS anpassar sig till att passa just dig och din stil!
Pilot: Mariningenjörerna Ryosuke Namiki och Masao Vada från Japan, var ute på havet och arbetade på ett handelsfartyg. Vid den tiden var reservpennan det enda moderna skrivinstrumentet och avgörande för många människors arbete. Att arbeta till sjöss var ett problem eftersom spetsen ofta blev rostig på grund av saltvattnet. För att lösa problemet utvecklade Namiki och Vada en egen reservspenna med en spets av rostfritt stål som inte rostade. Och det var så det hela började. 1918 lanserades de första pilotpennorna i Japan.
Namnet Pilot en hyllning till havet och de som arbetade där. En dag när Namiki och Vada var ute på havet, blåste det upp till storm. Vindarna blev mycket hårda och det blev nödvändigt att söka hjälp. Slutligen kom en pilotbåt för att rädda dem.
2. Rollerballpenna
Rollerballpennan är en typ av bläckpenna och är nära besläktad med kulspetspennan. Skillnaden mellan dessa finns i bläcket och framförallt i skrivupplevelsen. En rollerballpenna har vattenbaserat bläck och inte oljebaserad bläckpasta som i en traditionell kulspetspenna. Det vattenbaserade bläcket flyter friare från spetsen och går djupare ner i papperet vilket också gör att pennan upplevs som mjuk och bekväm att använda. Du behöver alltså inte trycka så hårt när du skriver, utan kan lätt vila spetsen mot pappret. På så sätt liknar en rollerball kulspetspennan i utseendet och spetsen, men liknar en reservoarpenna mer i skrivupplevelsen.
En rollerball är det bästa alternativet för dig som skriver mycket och ibland upplever att en kulspetspenna har ett bläckflöde som är begränsat och skapar en extra ansträngning i din hand. Rollerball är därför perfekt för dig som gillar att skriva eller skissa mycket och länge samt vill ha en lite mer flytande känsla.
Nästan alla rollerballpennor i vårt sortiment är påfyllningsbara med rollerballrefiller, som liknar kulspetspatroner mycket. Principen är dessutom densamma när man ska byta refill, man skruvar loss kroppen från spetsen, tar ut den gamla patronen och sätta sedan i den nya. På så sätt kan du använda pennan en lång tid och behöver inte byta ut den bara för att bläcket tar slut.
Rollerballpennor har oftast ett lock, för att det flytande bläcket i refillen inte ska torka. Om du vill kunna särskilja en rollerball från en kulspetspenna är det oftast den största utseendemässiga skillnaden. På en kulspetspenna klickar eller vrider man oftast fram patronen, så att den blir synlig vid spetsen. Rollerballrefiller finns dessutom ofta tillgängliga i en större skala för spetsbredder än kulspetspatroner, men den vanligaste spetsbredden är Medium.
Viktigt att tänka på när man skriver med en rollerball är att låta bläcket torka på pappret innan man exempelvis rör vid det skrivna eller borstar bort skräp från ett sudd. Det vattenbaserade bläcket har några sekunders extra torktid, och du kan ofta se på papperet när bläcket har torkat, då det går från att vara blankt till att bli matt.
Pen Store har allt från lite billigare rollerballpennor i plast till mer exklusiva pennor tillverkade i metall. Om du vill göra pennan ännu mer personlig så kan du dessutom välja till gravyr på många pennor från Pen Store.

Parker Sonnet är modern men samtidigt tidlös. Varje penna är ihopmonterad för hand och granskad för en garanterad kvalitetsnivå. Lackerad kropp i mattsvart med guldpläterade detaljer.
Patron med svart bläck och påfyllningsbar med Parkers rollerballpatroner.
Parker: I över ett sekel har Parker-pennor varit erkända för sin pålitliga kvalitet, precisionsskrivning och prestigefyllda stil. Företagets många rader med pennor och riklig lista över innovationer fick Parker Pens sitt rykte.
1888 var det år läraren i telegrafi George Safford Parker grundade Parker Pen Company i Janesville, Wisconsin. Efter att han inte hittat en penna som skrev bra och inte läckte.
3. Kulspetspenna
Kulspetspennan, som även kallas kulpenna, är en typ av bläckpenna med en rullande kula i spetsen. Kulan brukar vanligtvis vara mellan 0,5–1 mm i diameter. Bläcket i en kulspetspenna är oljebaserat, vilket gör det trögflytande och snabbtorkande. Eftersom kulan är rullande får man en skön, flytande känsla när man skriver – men med mer tröghet än i exempelvis en rollerballpenna eller gelpenna som har vattenbaserat och tunnare bläck. Alla har olika preferenser, en del vill gärna ha lite motstånd när man skriver, en del vill inte ha något motstånd alls. Just det snabbtorkande bläcket är ofta en vinnare när det kommer till kulspetspennor, då det är mycket mindre risk att man råkar smeta ut det. Om du är vänsterhänt kan det därför vara en fördel att välja en kulspetspenna framför en rollerballpenna.
Bläcket som används i kulspetspennor är inspirerat från bläcket som användes i tidningstryck. Kulspetspennans historia började med att man ville ha ett lika snabbtorkande och smetfritt bläck när man skrev som när man tryckte tidningar. Runt 1940-talet började man titta på lösningar för det. Problemet var att bläcket som användes till tidningarna var för trögflytande för en vanlig spets, men så kom man på något smart: att sätta en rullande kula i spetsen på pennan som sög upp bläcket i samband med rotation. Kulspetspennan var född och började säljas till allmänheten på 50-talet. Den används än idag flitigt på kontor, i skolor och olika hem.
När bläcket så småningom tar slut behöver du inte köpa ny penna, utan bara en ny patron. Du skruvar enkelt isär pennan, tar ut den gamla patronen och sätter sedan i en ny. På så vis sparar du både pengar och på miljön.

Parker Sonnet är modern men samtidigt tidlös. Varje penna är ihopmonterad för hand och granskad för en garanterad kvalitetsnivå.
Pennkropp i sterling silver med svartlackerat mönster och detaljer pläterade i 23k guld. Kulspetsen vrids fram.
Patron med svart bläck och påfyllningsbar med Parkers kulspetspatroner.
4. Stiftpenna
Det må vara en simpel penna men kanske är det en av de mest användbara du kan ha i ditt pennfodral. Stiftpennan uppfanns för ungefär 100 år sedan, men används fortfarande flitigt av väldigt många människor. Den har en självklar plats i de flesta sammanhang, och är extra viktig för kreatören eller designern som behöver skissa och konstruktören som behöver skapa precisa ritningar.
En stiftpenna är helt enkelt en blyertspenna med lösa stift som du genom ett tryck (oftast på pennans topp) matar ut efter behov. Stiftpennan introducerades på 1960-talet. Fördelen med en stiftpenna är att du inte behöver någon pennvässare utan istället enkelt fyller på med stift när de som redan sitter i tar slut. Tjockleken på stiften kan variera och precis som hos en vanlig blyertspenna väljer du den tjocklek som passar din skrivstil bäst. Kika runt bland Pen Store sortimentet av stiftpennor för här hittar du de flesta tjocklekar. Både 0.35 millimeter och de vanligaste 0.5 och 0.7, och för dig som vill ha ett riktigt tjockt stift finns det även stift upp till 2-3 millimeter.
Själva stiften finns dessutom i många olika hårdheter som befinner sig på en skala med siffror i kombination med H eller B. H betyder ”hard” och B betyder ”black” – en bra minnesregel när det gäller att komma ihåg vad som egentligen är vad. Ju högre siffra i kombination med H betyder ett hårdare stift, som inte heller blir lika mörkt på pappret. Ju högre siffra i kombination med B betyder motsatsen, ett mjukare stift som blir desto mörkare i färgen och dessutom passar ypperligt att skugga med. Vad man tycker är skönast att skriva med är dock högst individuellt, men den hårdhet de flesta använder vid vanligt skrivande är HB. Kanske just för att den är alldeles lagom för de flesta då den befinner sig mitt på skalan.
En del stiftpennor kan räknas in bland tekniska stiftpennor. Dessa har ofta räfflade grepp av metall, förlängda stödrör och andra egenskaper som passar tekniska ritningar eller vid andra tillfällen då man behöver kunna rita med allra högsta precision. Hos Pen Store finns stiftpennor för alla.

LAMY imporium ingår i en exklusiv serie pennor med en design och finish som kommer lämna ett varaktigt avtryck i världen av premiumpennor. Den karaktäristiska kroppen av strikta linjer är tekniskt slående, vilket gör den helt unik – samtidigt som den cylinderformade huven ger en påfallande kontrast. De olika modellerna har för Lamy designats av Mario Bellini och tillverkas med en mycket raffinerad PVD-beläggning och galvanisering. LAMY imporium är en serie pennor som på ett naturligt vis förenar soliditet med en sann sofistikerad enkelhet. Stiftblyertspenna, 0.7 mm. Levereras i rymlig presentask.
Lamy: Josef Lamy grundade sitt eget företag i Heidelberg 1930. Genombrott kom i början av 50-talet, med den strömlinjeformade Lamy 27. Lamy var en pionjär inom användningen av gjuten syntetplast för att tillverka sina produkter.
