Frysa och torka jordgubbar

Publicerad av

Jordgubben är en av symbolerna för sommaren. Därmed blir infrysning av jordgubbar som att bevara lite av sommaren. Det vackra röda bäret har många användningsområden så som att höja smaken på gröten, filen, smoothien, tårtan och drinken. Hur går det till att förvara jordgubbar så njutningen av dem kan komma fram när vi så önskar, här ger vi er våra tips och råd som vi samlat på oss genom åren. Ge jordgubben lite tid och den belönar er och ger kvalitetstid med full njutning året runt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken

Innan vi skördar jordgubben får den vätska via plantan och dess rotsystem, vid skörden upphör tillförseln och bäret börjar nu att torka, den processen kan vi sakta in på olika sätt. Genom att förhindra att bäret torkar ut så kan vi hjälpa bäret att behålla sin saft, smak, färg, energi och vitaminer genom att frysa det.

Jordgubbarna kan även torkas, men då behålls inte saften i dem. Torkade bär är perfekta att ta med på utflykter och saftiga bär passar till sylten. Vilken metod som väljs beror på hur och vad bären skall användas till. Mjukare bär, såsom jordgubbar, hallon och hjortron, kan sockras en aning. På så sätt bevaras smaken, vitamin C-innehållet och strukturen bättre. Jordgubbar är söta i sig, så vi behöver inte tillföra socker om vi inte vill, något vi har avstått ifrån de senaste åren. Jordgubbars sötma beror dels på sort och det klimatet de vuxit i. Med skandinaviska långa, ljusa dagar och korta, svala nätter utvecklar bären sin aromatiska smak och sötma. Nätterna i norr är svalare det gör att plantan förbränner mindre sockerarter, vilket gör att bären blir sötare än de som odlas i varmare klimat.

Så länge håller sig jordgubbar, innan de bör ätas:

 • En dag – förvara bären luftigt men ändå täckta av en plastpåse eller bivaxduk
 • Två-fyra dagar – förvara bären utan ta bort stjälken i ett kylskåpet
 • Ett år – frys in bären (fördel – saften behålls)
 • Ett år – torka bären (fördel – torra, enkla att hantera och ta med på utflykter)

Frysa jordgubbar:

 • Skölj jordgubbarna med hjälp av ett durkslag.
 • Med hjälp av en tesked plockas enkelt en del av stjälken och den gröna bladkronan bort. Några föredrar att ta bort hela stjälken och bladkronan med hjälp av ett sugrör, vi önskar att behålla jordgubben så hel som möjligt och har därför valt att hålla oss till skedtekniken. Det kan kallas lite olika att rensa, snoppa eller noppa jordgubbarna.
 • Skiva jordgubbarna i 4-6 mm. tunna skivor, det blir ca. 4 skivor per jordgubbe. Saften från jordgubbarna kan färga en träskärbrädan, använd helst en skärbräda gjord av sockerrör.
 • Vi brukar frysa in ca.10 liter skivade jordgubbar och 1 liter hela jordgubbar och det räcker för två personer tills det är tid för att plocka nya nästkommande säsong.
 • Placera de skivade jordgubbarna på en bakplåt, en liter får oftast plats på plåten om skivorna placeras tätt tillsammans
 • Placera plåten med jordgubbarna i frysen i minst 2 timmar
 • Lossa jordgubbsskivorna från plåten och lägg dem i fryspåsar. Notera datumet för infrysningen.
 • Ställ in fryspåsarna men jordgubbsskivorna i frysen, de klarar sig där i cirka ett år utan att förlora sitt vitamin- och energivärde

Hur mycket väger en liter jordgubbar?

Vikten på en jordgubbe kan variera mellan 5-20 gram och vi brukar säga att 1 liter jordgubbar väger 500 gram, men det beror på storleken på jordgubben och hur vätskefylld den är. Större bär får mer luft mellan sig i en kartong, alltså 1 liter stora bär något mindre än om det är små bär med lite luft mellan bären.

Torka jordgubbar:

I ugn/varmluftsugn

 • Torka jordgubbarna skivade i 3-5 mm.
 • Sätt in i ugnen i 50-55 grader på en bakplåt med bakplåtspapper
 • Det tar ca. 8-10 timmar att få dem torr, vänder man på skivorna en gång och byter bakplåtspapper kan tiden förkortas något
 • För att släppa ut fukt kan det vara bra att sätta ugnsluckan på glänt med ett träredskap, slev eller liknande värmetåligt redskap
 • Förvara de torkade jordgubbsskivorna torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk

Torka med mattork

 • Skiva jordgubbarna i skivor ca 3-5 mm tjocka.
 • In i ugnen och torka i 50 grader.
 • 7-8 timmar, lite beroende på vilken typ av mattork som används
 • Förvara de torkade jordgubbsskivorna torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk

Jordgubbar är nyttiga!

Jordgubbar är inte bara goda de är även fiberrika och nyttiga med sitt innehåll av C-vitamin, järn och antioxidanter. Bären hjälper till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Jordgubbar innehåller nästan inga kalorier. Däremot innehåller de mycket folsyra. Folsyra behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar.

Jordgubben är inte ett bär

 Jordgubben inte ett bär utan en sammansatt frukt med nötter. Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, där de små ”kärnorna” på jordgubben är små nötter.

I Frankrike är de historiskt sett förtjusta i smultron och på 1500-talet började de odla det importerade scharlakanssmultronet, Fragaria virginiana, med ursprung från östra Nordamerika. Plantorna gav lite större bär än de vanliga smultronen, Fragaria vesca. Dagens jordgubbar har förädlats fram under många år i olika länder för att få större, friskare och fastare bär. De första remonterade jordgubbarna (sorter som ger bär hela säsongen fram tills frosten kommer) odlades fram i Frankrike år 1866. I slutet av 1700-talet kom jordgubbarna till Sverige och kallades först för ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet -Fragaria × ananassa, en hybrid inom smultronsläcktet (Fragaria).


Odla remonterade jordgubbar som blommar flera gånger under säsongen och ger flera skördar. Beroende av sort kan de odlas från zon 1-6. Exempelvis på sorter:

Elin – Medelstora mörkröda bär, fasta och syrliga med god smak. Ger två
skördar från juli till början av augusti.
Maxim – Stora bär första skörden, kommer en omgång till senare på
sommaren med mindre och sötare bär.
Ostara – Goda söta, runda, medelstora bär med god avkastning. Ger skörd till
långt fram på hösten. Kraftigt växande.

Temptation -Tidig sort har kompakta plantor nästan helt utan revor, och är därför särskilt lämplig för amplar, urnor och balkonglådor. De mörkröda, mycket välsmakande bären kan skördas långt in på hösten, eftersom denna jordgubbssort blommar tills frosten kommer.

Växtplatsen bör vara öppen och solig. jordenväldränerad och mullrik.

Plantera plantorna på hösten eller tidig vår, för bästa skörd året där på. Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på det dubbla. Vattna rejält, gödsla med naturgödsel.

Skötsel rensa ogräs mellan plantorna, gräv försiktig så inte plantornas rötter skadas. Om för sommaren är torr vattna landet på morgonen. Dra ner på vattningen när bären är mogna, det minska risken att de ruttnar. För att hålla bären rena och friska kan man lägga halm, gräsklipp eller täckbark runt plantorna. Jordförbättra vid behov med naturgödsel, planteringsjord eller kompost. Montera ett bärnät över plantorna för att skydda den från fåglar.

Förnya plantorna vart fjärde eller femte år för att bibehålla bästa skörd, byt några plantor varje år. Revorna som bildas på våren kan klippas bort och användas för att förnya planteringen. Byt ut jorden vid omplantering med jord från ett annat land där det inte växt jordgubbar.

Mattorkar, knivar, skärbrädor, durkslag och lufttäta burkar hittar vi hos Bagaren och Kocken


Läs även vårt inslag om att Frysa och Torka Blåbär


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.