Helelektriska biltillverkare

Publicerad av

Alla nya helelektriska biltillverkare gör allt för att kapa till sig andelar och etablera sig på den nya fordonsmarknaden. En marknad där bilarna drivs med el och inte olja.  Elfordon kan förkortas EV (Electric Vehicle).

Framtiden har aldrig varit närmre, nu känns det som morgondagen var igår. Utvecklingen går fort och ide´ rikedomen är stor hos utvecklarna av elbilar. Traditionella biltillverkare får nu rejäl konkurrens av nystartade elbilstillverkare, tillverkare som endast har elmotorn som alternativ. I dagslägen är det få som ser en framtid för förbränningsmotorn. De som gått över till en bil med elmotor byter inte tillbaka till förbränningsmotorn det vore som att återgå till tjock-tv.

Batterierna har varit den svaga punkten, men nu ges en allt längre räckvidd. De kan laddas vid fasta laddstationer som kan placerade där det passar bilägaren bäst. Även mobila laddstationer kommer att serva bilägarna. Batterierna kan även bytas, på tre minuter kan batterierna automatiskt bytas ut till nyladdade vid bytesstationer. Batteriutvecklingen går fort och elbilstillverkare erbjuder kontinuerliga uppdateringar så bästa batteri prestanda bibehålls.

Elbilen var vanlig i slutet av 1800-talet nu får den sin revansch, efter en omväg med förbränningsmotorn som då hade en längre räckvidd är vi åter till elmotorn. Slutet för elbilen kom efter att den elektriska startmotorn uppfanns år 1912, nu slapp bilägaren veva igång bilarna som hade förbränningsmotor. Med hjälp av batteri utvecklingen i våra datorer och mobiltelefoner har nu elmotorn fått sin återtåg, ett återtåg som företaget Tesla startade 2003.

EV tillverkarna har i USA fått en lobbygrupp i ZETA (Zero Emission Transportation Association) som är en statlig koalition som fokuserar på att förespråka 100% EV-försäljning från 2030. ZETA samlar företag vars värderingar och strategiska intressen stöder 100% försäljning av elfordon fram till 2030.

Många nya bilmärken har startats som endast satsar på eldrift i sina bilar, flera har redan fått lägga ner sina satsningar och nya startas. Konkurrensen pågår för fullt, redan innan branschen har på riktigt etablerat sig. Här nedan kommer ett urval av nya elbilstillverkare med bilmärken som vi kommer att få lägga på minnet.


Nya elbilstillverkare att hålla koll på:

TESLA

Tesla Inc. är ett amerikanskt energi- och bilföretag som grundades 2003, med huvudkontor i Palo Alto, Kalifornien.

Företaget utvecklar och säljer inte bara elbilar, de har helhetslösningar för hemmet med laddstationer, lagring av el och produkter för solenergi.


Lucid Motors

Lucid Motor Inc. är ett amerikanskt bilföretag som grundades 2007. Huvudkontoret är placerat i Menlo Park, Kalifornien.

Lucid började som ett batteriföretag, nu har de sitt eget bilmärke Lucid Air. Företaget räknar med att deras bilar börjar att säljas i Sverige under senare delen av 2022.

Lucid Air Dream Edition Range klarar en sträcka på 83,6 mil med 19 tums hjul.

Företaget strävar efter att vara bäst i klassen och förklarade, – Med Lucid Air har vi skapat en galjonsfigur för hela bilindustrin.


NIO

NIO kommer från Kina, de grundades 2014 och har sitt huvudkontor i Shanghai.

NIO lägger stor fokus för sina batterilösningar, både vid hemmet och efter vägen.

NIO har många detaljer som ingår som standard, ett exempel – massage i sätena.

NIO tävlar med ett stall i Formula E.


Xpeng

Xiaopeng Motors är ett kinesiskt företag grundat 2014, de har sitt huvudkontor i Guangzhou.

Xpeng vill vara drivande inom innovation och har redan etablerat sig på elbilsmarknaden. En rejäl utmanare för övriga märken.


Li Auto

Li Auto Inc. från Kina har sitt huvudkontor i Peking, företaget grundades 2015.

Deras första modell, Li ONE, är en premium SUV. Företaget lägger lite extra energi på säkerhet och bekvämlighet.


BYTON

BYTON är från Kina med huvudkontor i Nanjing, företaget grundades 2016.

BYTON vill förvandla bilen till nästa generations smarta enhet.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.