Fakta om Korkskruv

Publicerad av

Den tidigaste referensen till korkskruven noterades på 1680-talet. Fickmodellen av en korkskruv kallas hovmästar-, kypar- eller Sommelierkniv, den fick sitt patent år 1883, uppfinnaren var från Tyskland och hette Carl FA Wienke. Denna kniv ser man användas på restauranger av professionella kypare och sommelier. Kniven består en kropp av metall som håller de olika delarna i infällt läge. Anledningen till att den kallas kniv är just för sin lilla kniv som används för att avlägsna folien runt vinflaskans topp. Plus en korkskruven, som är utformad som en spiral om fem varv, den skruvas ner i flaskans kork. Samt består kniven av ett flaskstöd som kan läggas ut mot flaskhalsens kant och kan sedan användas som hävstång, med en ett eller två stegs princip för att driva ut korken ur flaskans hals.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera, Amazon och CODE38.

Laguiole är en by i regionen Aveyron i sydvästra Frankrike, som blivit känd i hela världen för sina högkvalitativa traditionella fickknivar, korkskruvar och bestick. Officiellt uttalas det [lah-yole] av lokalbefolkningen, men de flesta fransktalande kommer att säga [la-gwee-ole]. Efter som Laguiole inte är ett registrerat varumärke så har namnet dykt upp på många olika produkter, till låga priser. Varje äkta produkt tillverkas fortfarande helt förhand av en hantverkare, mönster som löper längs stålryggen är en garanti för detta, då mönstret är unikt för hantverkaren. Så om du har en Laguiole-produkt kan du genom märkningen se precis vilken hantverkare om gjort din produkt. Symbolen av en insekt finns alltid på Laguioles produkter som en garanti för att det är en äkta Laguiole-produkt och att den håller högsta kvalitet med livstidsgaranti.

I regionen runt Laguiole har smedjorna gått varma sedan tidigt 1800-tal och glöden har definitivt inte slocknat. Idag finns det flera tillverkare av Laguiole. De största entusiasterna menar att Forge de Laguiole är det riktiga varumärket, eftersom de är baserade i själva byn Laguiole. Ytterligare tillverkare som hålls högt är Laguiole Fontenille Pataud, och Laguiole en Aubrac.

Diskussionen är fortfarande levande kring stålryggens symbol av ett bi eller en fluga. Det påstås att symbolen är ett honungsbi, en kejsarsymbol som Napoleon själv har beviljat byn att få använda. Medans det också påstås att symbolen faktiskt representerar en nötkreatursfluga som kopplar den till bönderna som var de första användarna av Laguiole-knivar. Idag kan beställaren själv välja en egen personlig symbol som exempelvis en hästsko, snäckskal eller klöver.

Smid eller svetsad symbol avgör hantverkets äkthet och givetvis priset på produkten. Biet/flugan på de dyrare produkterna skall vara smid förhand av hantverkaren, som det slutgiltiga beviset för högsta kvalitet.

Ny generation av Sommelierknivar har utvecklats av CODE38, företaget är baserat i Australien och har sin tillverkning i Frankrike. Produkterna är utvecklade för proffs, samt för de som är ute efter det bästa med tanke på kvalitet och design. Produkterna har livslång garanti och alla delar är utbytbara om någon del behöver bytas ut på grund av slitage. Kniven är inte ihop nitad som många andra modeller utan den är ihopskruvad, vilket gör att delar enkelt kan bytas ut. Design, material och ytbehandlingar är av den senaste teknologin, allt för att ligga rätt i nuet och i framtiden. En Sommelierkniv från CODE38 kommer att leva vidare i generationer.


Wine Folly – beskriver hur vi skall använda kniven.


Nr1. CODE38

P-Type Pro X-vinkniv har en kompakt formfaktor med minimalistisk design för att ge dig ett unikt sätt att öppna vin. Knivens vikt och balans ger en stor känsla av förtroende när man tar bort de mest utmanande korkarna, och den silkeslena ytan av bladet och spiralen kommer att vara en konstant påminnelse om den krävande standard som detta professionella verktyg har tillverkats i.

 
Notera:  P-Type Professional är konstruerad för professionell vintjänst med hög arbetsbelastning och för de som vill arbeta med det bästa. Vinknivarna från Code38 har livstids garanti.

Med 304-beteckningen avses kvaliteten på rostfritt stål som används för huvudchassit och som har en angenäm vikt i handen. När materielet är bearbetat och polerat och chassits textur är färdigt med en dubbel keramisk pärlsprängnings process. P-typ foliebladet är precisionsbearbetat från massivt 440C rostfritt kniv och härdat till HRC60, medan lyftaren är tillverkad i samma supertåliga 17-4PH rostfritt stål som används i Eliteserien.


Nr.2 Forge de Laguiole

Kyparknivarna, eller korkskruvarna, har man tagit fram i samarbete med en grupp franska sommelierer för att få fram en kyparkniv som är snygg, ergonomisk och har rätt funktioner. En av de mest genuina knivar som än idag utvecklas och tillverkas.

Amazon saluför olika modeller av Forge de Laguiole knivar.


Nr.3 Fontenille Pataud

Med Laguiole Magnum öppnar ni vinflaskan på samma sätt som en sommelier skulle. Kniven är tillverkad av de franska knivtillverkarna från Fontenille Pataud. Den här servitörens kniven har ett handtag tillverkat i ebenholts och rostfritt stål.


Nr.4 Laguiole en Aubrac

Exklusiv kyparkniv från Laguiole en Aubrac, lika vacker som praktisk! Varje korkskruv tillverkas helt för hand i Laguiole, Frankrike, med detaljer i rostfritt stål och handtag av olika träslag. Varje exempler är signerat av sin hantverkare och handtagen skiftar något från varje korkskruv.

Korkskruven har en tvåstegsspak och roterar fem gånger då du använder den. Den har också en kniv för att ta bort folien från flaskhalsen.

Laguioles flasköppnare håller otroligt hög kvalitet och Laguiole lämnar därför livstidsgaranti på alla sina produkter. Öppnaren kommer i en lyxig trälåda, vilket gör den till en perfekt present.


Nr.5 Pulltex

Vinöppnare från Pulltex tillverkat i vackert rosenträ och högblankt rostfritt stål. Levereras i ett läderetui som skyddar öppnaren när den inte används.

I Pulltex breda sortiment hittar du allt du kan behöva; vinöppnare, karaffer, vinkylare och en rad andra praktiska och funktionella tillbehör i stilren design. Deras produkter används av sommelierer och servitörer världen över eftersom de tillförlitliga och enkla att använda.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.