Balanscykel

Publicerad av

Att lära sig cykla står högt upp på barns önskelista, med en balanscykel får barnet i tidig ålder prova att sitta på en cykel med styre och två hjul. Med cykeln kan barnet och den vuxne på ett smidigt och snabbt sätt transportera sig till förskolan, lekplatsen eller utflykten, vilket ger en flexibilitet och frihetskänsla.

Inlägget är i grunden en annons för STIGA Sports och innehåller annonslänkar.

Balans-, spring- eller gåcykel denna cykel har fått många namn, det vi tänker på är en barncykel som saknar både pedaler och stödhjul. En balanscykel är en prefekt första cykel med två hjul som är både rolig att cykla på och samtidigt hjälper barnet att träna på sin balans. Balanscykeln passar runt tre årsåldern och är utmärkt sätt att öva på att hitta rätt koordination och rörelse innan de är redo för att börja cykla med pedaler.

Skippa stödhjulen och hoppa på balanscykeln direkt. Balanscykeln bidrar till bättre balanssinne som de kommer att ha nytta av i framtiden och framförallt när det är dags att hoppa på en cykel med pedaler.

Att tänka på med balanscykeln

Cykelhjälmen ska alltid sitta på när barn cyklar, det är även bra att tänka på klädseln. Till en början innan barnet får till balansen så är det smart att använda handskar, tröja med långärm och långbyxor för att minimera risken för skrubbsår.

Låt inte barnet cykla i trafikerade områden och tänk på att du alltid har koll på ditt barn. Barn är impulsiva och hinner snabbt iväg på cykeln. Träna på plan yta först, gå sedan över till lättare lutade ytor. Genom att träna på lutningar kan barnet lära sig att hantera lite högre farter och kunna stanna kontrollerat. Till en början behöver de bara sitta på sadeln och gå med fötterna sakta i marken, ju säkrare de känner sig desto mer kommer de övergå till att ”sparka sig fram” och våga lyfta på fötterna mer och mer. STIGA har flera typer av kvalitetscyklar i sitt sortiment, även balanscyklar.

  • STIGA Runracer – perfekt balanscykel när ditt barn vill lära sig cykla.
  • Utan pedaler och stödhjul så att barnet lättare övar upp balansen.
  • Stabil stålram och handtag som tål tuffare tag.
  • Sadelhöjd som är enkel att justera (37-43,5 cm) när barnet växer.
  • Tysta, underhållsfria däck som inte lämnar märken.
  • Passar barn från 3 år (maxvikt 50 kg).