Med en viss regelbundenhet behöver bilen en grundlig rengöring och inte bara schamponeras. Vi hjälper dig med stegen och begreppen. Vi på 39A vill hjälpa dig med råd och förslag på hur smutsen enklare kan tas bort från din bil, utan att skada fordonet samt att minimera miljöpåverkan. Det första att tänka på är att inte tvätta bilen på uppfarten eller gatan, eftersom tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen hamnar i dagvattnet, som i sin tur orenat når våra sjöar och vattendrag. Om du inte har tillgång till en biltvätt – tvätta bilen på gräs eller grus, då har smutsvattnet möjligheten att renas i marken innan det når grundvattnet.
Tvätta bilen förhand är skonsamt för lacken och vi kommer åt svåråtkomliga ställen. Genom noggrann tvätt förlängs bilens livslängd och det höjer bilens andrahandsvärdet. Vi slipper smutsa ner oss när vi rör oss kring bilen, en välvårdad bil är en fröjd beskåda och ger glädje och energi tillbaka.
Kallavfettning
Kallavfettning är i grunden petroleumbaserad, löser olja och tjära. Den läggs på torryta. Läggs på nerifrån och upp. Låt den verk i 4-5min.(innan den alkalisk avfettning läggs på). Skölj av med vatten på högtryck, nerifrån och upp.
Följ instruktionerna på den produkt du har inhandlat, våra rekommendationer är generella rekommendationer.
Bilvårdsmedel ska inte läggas på varm eller solbelyst yta, då medlen dunstar och torkar in för snabbt.
Applicera inte kallavfettningen i hjulhus, under bilen eller över sidorutornas nedre del (då kan medlet rinna in i dörren, där rostskyddsmedel finns), kallavfettning löser upp rostskydd. Var sparsam med medlet då det inte är miljövänligt.
Grunden i rengöring är att lika löser lika, som exempel – kallavfettning är petroleumbaserad den löser smuts som den är besläktad med, som oljor och tjära. Rostskyddet som finns på våra fordon i dörrar, hjulhus och under bilen är typ kära och besläktat med kallavfettning. Kallavfettning löser då upp rostskyddsmedlet. Kallavfettningen bör inte torka in. Kallavfettning skall inte spädas med vatten och inte läggas på blöt yta, då vatten och olja är inte lösliga i varandra.
Varför nerifrån och upp? Medlet läggs med fördel på torr yta. Lägger vi på medlet uppifrån och ner får vi rinningar, medlet som då läggs på ytan med rinningar läggs inte på torryta utan på en blöt yta med smuts från ytan ovanför. När vi sedan sköljer av medlet bör det göras med medlet och smutsen tillsammans, utan att det varit rinningar som spätt ut medlet. När man sköljer av bilen med högtryck tänk på vilket håll som smutsen slungas iväg åt. Skölj av smutsen i samma riktning på bägge sidor av fordonet så inte smutsen lägger sig på en ren yta.
Mikroavfettning är en ny typ av avfettning, som en kombination av alkalisk- och petroleumbaserad avfettning. Produkten innehåller emulgatorer som på ett unikt sätt binder lösningsmedlet till vatten, vilket gör att man får både den alkaliska effekten och petroleumets effekt. Den kan ersätta kall- och alkaliskaavfettningen, men mikroavfettning brukar inte säljas på bensinstationer med tvätthall, eftersom medlet förstör reningen i oljeavskiljaren. Mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”smiter förbi” oljeavskiljaren och hamnar orenat i avloppet.
Naturavfettning är en produkt som tagits fram med fokus på miljöhänsyn. Oftast är det någon typ av alkaliskt medel som blandats med alkohol och vatten. Naturavfettning ska inte underskattas, de är som regel förvånansvärt bra och effektiva mot många typer av smuts.
Kokosavfettning är ett miljövänligt avfettningsmedel som är biologiskt nedbrytbart. Kokosavfettning är baserad på vegetabiliskt kokosfett och innehåller fettsyraester som framställs ur vegetabilisk stärkelse och olivoljor. Det innebär att den är biologiskt nedbrytbar och ofarlig för vattenorganismer.
ALKALISK AVFETTNING
- Alkalisk avfettning är basiskt. Kan spädas, med ljummet vatten (ca.+30°C). Kan läggas på våtyta, alltså vått i vått med kallavfettning. Läggs på nerifrån och upp. Den löser fett, salt, insekter och spillning. Låt verka ca. 5 min., alkalisk avfettning får inte torka in (ligger på pH 9-14, det höga pH-talet gör att den kan missfärga aluminium och krom). Sköljs av med vatten på högtryck, nerifrån och upp.
Fågelspillning kan lätt orsaka skador på bilens lack. Det beror på att fåglarnas magsyra är så aggressiv att den kan fräta i lackytan. Ta inga risker avlägsna fågelspillning så snabbt som möjligt. Torka bort med en fuktig trasa eller servett.
- Insekter och insektsrester som fastnar på framrutan och fronten av bilen, bör avlägsnas i tid så de inte torkar in, för då blir de svår borttagna. Även insekter och dess rester kan fräta på lacken.
Om man parkerar under barrträd och vissa lövträd –i synnerhet lind, lönn, björk och vissa fruktträd – kan bilen täckas av fina små droppar. Det är i huvudsak sav från träden, men kan även beror på bladlöss. Bladlössens exkrementer och trädens sav lägger sig som ett klisterskikt på bilens lack. Det finns framförallt två typer av ”klister”, kåda och socker/sirap.
Kåda förekommer speciellt under barrträd. Vid höga temperaturer blir kådan tunnflytande och trädet kan komma att ”svettas”. Om den torkar in på bilens lack blir det på hårt som glas. Socker baserat klister, kommer från sav och bladlöss. Samma råd gäller här, ta bort den klistriga kladdiga ytan så snart som möjligt.
Gummimattor i bilen kan rengöras med alkalisk avfettning och en borste, med borsten får du bort smutsen i alla hörn på mattan.
Fälgrengöring
Fälgrengöring är syrabaserad, likt flygrostmedlet. Kan spädas, med ljummet vatten (ca.+30°C). Lägg endast på medlet på de utsatta ställena, låt det sitta kvar några sekunder (läs på noga i instruktionen för den aktuella produkten). Dessa medel är syrabaserade med pH 1-6, syror löser flygrost, rostrinningar, inbränt bromsdamm och kalkfläckar från tvätt eller surt regn.
Spraya medlet på fälgarna, låt endas sitta kvar några sekunder (läs på noga i instruktionen för den aktuella produkten). Arbeta in medlet med borste. Skölj av med vatten på högtryck.
Det har kommit en ny typ av produkt som utmärker sig med sin lila färgskiftning. Det är en produkt som är PH-neutral och den är effektiv mot bromsdamm. Med den slipper vi syrorna som riskerar att förstöra material, om de används på fel sätt.
Tänk på att du även kan vaxa fälgarna, då blir det svårare för smutsen att få fäste och rengöringen blir lättare nästa gång. Om hjulen är lösa och borttagna från bilen, se då till att inte lägga fälgen med utsidan nedåt mot ett hårt underlag, för att förhindra skador och repor på fälgen.
FLYGROSTBORTTAGNING
- Flygrostmedel är syrabaserade. Kan spädas, med ljummet vatten (ca.+30°C). Lägg endast på medlet på de utsatta ställena, låt sitta kvar några sekunder (läs på noga i instruktionen för den aktuella produkten). Dessa medel är syrabaserade med pH 1-6. De främsta egenskaperna med syror inom bilvård är att de löser rost (metallpartiklar) och kalk. Till exempel till flygrost, rostrinningar, inbränt bromsdamm och kalkfläckar från tvätt eller surt regn.
- Flygrost kommer från metall som lossar från exempelvis bromsskivor och dubb, dessa metallflisor hamnar på vägbanan. De slungas sedan upp på våra fordon särskilt från en våt vägbana och fastnar på lacken, där själva metallflisan börjar att rosta och etsar sig fast i lacken. Flygrosten hittas oftast på de lägre lackerade ytorna bakom hjulen. Syrabaserade medel skall med försiktighet användas på aluminium, krom, glas och däck. Sköljas av med vatten på högtryck.
- Det har kommit en ny typ av produkt som utmärker sig med sin lila färgskiftning. Det är en produkt som är PH-neutral och är helt säker på alla ytor men ändå löser flygrost som en syra, tack vare sina speciella ingredienser. Med den slipper vi syrorna som riskerar att förstöra material om de använd på fel sätt.
Schampo
Bilschampo jämförbart med diskmedel, de flesta tensiderna i diskmedel är oljebaserade.
Den absolut vanligaste tensiden är natriumdodecylbensensulfonat. Tensider är bra på att lösa fett, men de löser även andra oljebaserade produkter som vax och lackförseglingar.
Ett bra bilschampo bevarar vaxet bättre och blir då skonsammare mot lacken.
Bilschampo är ett neutralt medel med pH 7 och tar bort den så kallade trafikfilmen. Schampot läggs på förhand med hjälp av tvättsvamp, uppifrån och ner. Skölj sedan av uppifrån och ner med vatten direkt ur vattenkranen, alltså med lågtryck. Efter det kan vattendropparna torkas bort med hjälp av en mikrofiberduk, för att slippa kalkfläckar när vattendroppar torkar in på lacken.
Vaxet som finns i schampot lägger sig som en skyddande hinna mot smuts och solljus. Vaxet i schampot räcker inte till om fordonet tvättas ofta eller att alkaliskt rengöringsmedel används eftersom det alkaliska medlet har till uppgift att ta bort medel som vax. Vax tillhör det högre pH värdet och är basiskt. Efter att man använt skarpare rengöringsmedel så bör lacken få ett nytt lager vax och det läggs på förhand eller med maskin, hur man vaxar bilen kommer vi att återkomma om i ett senare inlägg.
- Läs även inlägg, Bilvård – Motortvätt.