Solskydd för barn

Publicerad av

En dag vid stranden med måttligt solljus är bra både för kropp och sinne. Bygga sandslott och leka med barnen vid vattenbrynet är livskvalitet som ger minnen för livet. För att kunna slappna av och utnyttja de soliga dagarna så är det bra med lite förberedelser och planering. För mycket solljus vet vi är skadligt både för hud och ögon. Här kommer några produkter och enkla råd som kan skydda kroppen mot solen både för stundens och framtida skador, speciellt solskydd för barn.

Det är inte bara uppfriskande att få vara utomhus, själva solljuset är en viktig källa till D-vitamin, vilket är avgörande för många vitala processer i våra kroppar. Det handlar om balans, att vi skall hjälpa kroppen att få en måttlig mängd solstrålar på sig. Yngre barn är i solen mer än oss vuxna, deras hud är känsligare mot strålningen. Det är vi vuxna som har ansvaret för att använda solskydd på barnen, utan att störa deras lust för lek.

Betalt samarbete med Amazon.se

UV-index är ett mått på hur stark solen är. SMHI ger dagsaktuella prognoser om UV-index för hela Sverige.

När vi är utomhus mitt på dagen kan vi försöka vara på ställen med exempelvis träd som skyddar oss mot solens strålar. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15, då är det viktigt att yngre barn undviker att vara i fullsol på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Med hjälp av olika solskydd kan vi skapa den skugga vi behöver för att skydda barn mot solen, UV-tält, UV-kläder, UV-filtar, UV-nät och UV- skyddsmedel gärna med hög faktor.

I första hand bör kläder och skugga användas som solskydd och solskyddskräm som ett komplement.

Solskyddet ska vara vattenfast eftersom vi ofta bodde svettas och badar under tiden då vi utsätts för solens strålar. För att en produkt skall få klassas som vattenfast måste den tåla 4 x 20 minuter i vatten.


UV-tält

UV-tält skyddar dig och barnet mot solens strålar och lättare vindar. Enkla att sätta upp på stranden eller gräsmattan.


Solglasögon – Barn

solglasögon barn

Barnens ögon är extra känsliga för UV-strålning eftersom deras linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat är större.


UV kläder som ger solskydd

Här ger vi er länkar till Apotekets och Adlibris hela sortiment för solskydd.

Exempel på produkter som är både viktiga och smarta att skydda sig med är: Kepsar, tröjor, byxor, badkläder, skor, filtar och olika vattenfasta solskydd som kan smörjas eller sprayas på huden.

Glöm inte bort säkerheten, var hela tiden uppmärksam på ditt barn vid vattnet.

Gör er egen checklista så inget missas för en lyckad dag i solen. Tänk på att Apoteket och Adlibris även har skydd för oss vuxna.


Fakta om solens stålar

Solen är vår närmsta stjärna och grunden till liv på jorden, men för mycket strålning kan utgöra skada. Idag har vi mycket kunskap om strålarna, vilket har gett oss solskyddsprodukter som krämer, kläder, filtar, tält och glasögon. Solens skadliga strålning heter ultraviolett strålning. Det förkortas UV-strålar och kallas också UV-ljus.  

Omedelbara konsekvenser av för mycket sol är – solbränna, vilken kan medföra rodnad och smärta i huden, ibland även blås bildningar och feber. 

UV-strålarna utgör endast 5 % av de solstrålar som når jorden, men de är mycket kraftfulla. Det finns flera olika typer. UVC-strålar blockeras av ozonlagret, men UVA- och UVB-strålar når ned till jorden och påverkar vår hud.

UVA – Strålar: Tränger igenom moln, vanligt glas och når djupt in i huden. Gör oss bruna men samtidigt påverkas huden negativt och föråldras i förtid, huden förlorar sin fasthet och spänst och utvecklar rynkor. Under hela året och även under molniga dagar utgör UVA-strålarna 95 % av de ultravioletta strålar som når ned till jordens yta.

UVB-strålar: Bromsas av moln och glas. Gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Brännskadorna ger skador i cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer. Strålarna utgör 5 % av samtliga ultravioletta strålar som når jorden.

UVC-strålar: Blockeras och filtreras bort av ozonlagret. Svetsning och viss steriliseringsapparatur kan medföra viss exponering, vid sådana arbeten använd anvisad skyddsutrustning.

Blir man solbränd genom fönsterglas? Svaret är i grunden nej. Det är UVA som gör att ett pigment i huden, melanin, mörknar och vi blir bruna. UVB stimulerar huden att bilda nytt melanin. Detta innebär att både UVA och UVB krävs för att vi skall bli bruna. Man blir brun på det melanin man har lagrat i kroppen.


Solens reflektion

UV-strålning reflekteras mot marken. Förmågan hos en yta att återkasta strålning benämns reflektans.

UV-strålningen påverkas av: Årstid, tid på dagen, väder, latitud, reflexion.

Moln: Upp till 90 % av UV-strålningen tränger igenom ett tunt moln lager.

Skugga: I skuggan får man cirka 50 % av solens direkta UV-strålning, vi blir bruna även i skugga.

Högre höjder: Vi högre höjder ökar UV-index med 10 % per kilometer.

Snö: Ny snö reflekterar över 80 % av UV-strålningen.

Vatten ytan:  Reflekterar mindre än 10 % av UV-strålningen.

Under vatten: 40 % av UV-strålning tränger ner till en halvmeters djup, man kan bli brunbränd när man badar.

Sand: Reflekterar 20 % av den UV-strålningen.

Vinkeln mot solen: Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark. Beroende på solens höjd och vinkel kan en person som ligger i solen få upp till 4 gånger mera strålning jämfört med en person i upprätt ställning.

När solstrålningen tränger ner genom atmosfären sprids en del av ljuset med hjälp av jordens atmosfär, himlen. Något förenklat, när solen står som högst kommer ungefär hälften av UV-strålningen från solen och hälften via himlen. Vid lägre solhöjder dominerar den himmelsspridda strålningen. Detta får till följd att ju mer av himlen som man exponeras inför ju mer UV-strålning kan man få.

Ute på havet eller vid kusten är horisonten fri och man kan således exponeras för både sol och himmel. Inne i staden eller vid en skogssjö är ofta horisonten avskärmad till viss del och den potentiella strålningen är reducerad. En allmänt utbredd missuppfattning är att havet reflekterar UV-strålningen och att det därför är lättare att bli bränd på sjön eller stranden.

Detta medför även en annan spännande effekt. Om man sitter i skuggan av ett högt träd eller ett parasoll vid stranden kan man fortfarande bli utsatt för betydande mängder UV-strålning.


Välj rätt solskyddsfaktor – SPF

Sun Protection Factor har förkortningen SPF,  det är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar. Siffran anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan solskyddsmedel. Som exempel, kan du kan vara ute i solen utan att bränna dig (få rodna) i 10 min. och applicerar en SPF 15 så ger den ett solskydd på 150 min., således 15 gånger längre tid. Detta är en grov uppskattning som beror på hudtyp, intensiteten av solljuset och mängden av solskyddsmedel som används.

SPF anger skyddet för UVB, de flesta solskyddsmedel skyddar även för UVA. EU har frivillig märkning för UVA med en symbol -bokstäverna UVA skrivet i en cirkel och text lågt, medelhögt, högt och mycket högt.

Solskyddsfaktor delas in i fyra skydds kategorier:

Lågt: SPF 6-10
Medelhögt: SPF 15-25
Högt: SPF 30-50
Mycket högt: SPF 50+

UVB strålarna filtraras bort med:

  • 50% – SPF 2
  • 75% – SPF 4
  • 93% – SPF 15
  • 96,5% – SPF 30
  • 97,5% – SPF 40

Hudtyper – Fitzpatrick skalan

Hudtyp 1: Mycket ljus hud, bränner sig och blir inte brun.

Hudtyp 2: Ljus hud, bränner sig lätt och blir något brun.

Hudtyp 3: Beige hud, bränner sig ibland blir lätt brun.

Hudtyp 4: Ljusbrun hud, bränner sig sällan och har lätt att bli brun (Skall ändå sola med försiktighet).

Hudtyp 5: Mörkbrun hud, som tål sol på ett bra sätt, bränner mycket sällan och blir mycket brun.

Hudtyp 6: Mycket mörk hud, som aldrig bränner sig och blir ännu mörkare i huden i sol.


Elektromagnetisk strålning

UV-strålning är en typ av elektromagnetisk strålning som mäts i nanometer. Vanligen indelas UV-strålning i UVA (315-400 nm), UVB (280-315 nm), UVC (100-280 nm) och Vakuum-UV (1-100 nm). En ljusstråle kan beskrivas som en vågrörelse, där själva vågorna är extremt små, med våglängder på bara några hundra miljarddels meter.

Övrig elektromagnetisk strålning är: Gammastrånling (<10 pm), Röntgenstrålning (10 pm-1 nm), UV-strålning (1-400 nm), Synligtljus ( 400-770nm) -det vi ser är regnbågens färger, Infraröttljus ( 770 nm-1 mm), Microvågor ( 1mm-1m), Radiovågor ( 1m-10 km) och audiofrekvens ( 10km- 100Mm).

Regnbågens färger: Violett (400-450 nm) innerst, blått (450-500 nm), grönt (500-570 nm), gult (570-590 nm), orange (590-610 nm) och rött (610-770 nm) ytterst.

När solstrålningen tränger ner genom atmosfären sprids en del av ljuset. Mest effektivt sprids de kortaste våglängderna, varav vi med ögat kan se de blå. Därav himlens blå färg.  


Missa leksakerna

Glöm inte bort att det är roligt när man har kul. Barn älskar uppmärksamhet och engagemang från vuxna. Amazon.se har ett stort sortiment av leksaker som passar alla åldrar.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.