Xpeng X2

Flygande bilar är här

Publicerad av

Från år 2025 får vi räkna med att se flygande bilar, närmare bestämt flygtransporter av varor och passagerare, med elektriska flygplan som startar och landar vertikalt (eVTOL), det menar enligt European Aviation Safety Agency (EASA). Systemen för Urban Air Mobility (UAM) kommer initialt byggas ut i stadsmiljö, med pilot och kommer till slut att kunna flygas helt autonomt.

Flygande bilar är inte tillåtet i Europa idag, men tekniken är framme för att börja flyga. Ansvariga myndigheter börjar bli beredda att tillåta dem. Till en början kommer vi mestadels se kommersiella flygningar som taxi-, bud- och ambulanstransporter. Priserna på de så kallade flygande bilarna kommer troligtvis vara avgörande för hur vanliga de blir hos privatpersoner. Frågan är om våra stadsplanerare är beredda på omställningen.

Science fiction blir veklighet

Utvecklingen går fort, siarna inom branschen räknar med att kring år 2045 kommer vardagliga transporter ske med hjälp av flygande bilar. Det kommer att likna “Star Wars” i våra städer, där vi alla kommer att flyga med farkoster av eVTOL typ.

Vad står eVTOL för? Electric Vertical Take Off And Landing är farkoster som kan lyfta och landa vertikalt samt hoovra (stå stilla i luften), likt drönare. Uttalas med engelskt uttal – EV TOL.

Utmaningarna för eVTOL är flera – Ett trafiksystem som fungerar mellan olika länder, flygtiden innan batterier behöver laddas samt behovet att få ner ljudnivån. Vi kan även tänka oss att det behövs ett utbildningssystem för att utbilda föraren/piloten, även om de kommer att blir autonoma.

Flygande bil från Xpeng

Xpeng X2 är utvecklad av Kinesiska elbilsföretaget Xpeng, de har visat upp och provflugit sin senaste modell i Europa under 2022. Grundaren av XPeng He Xiaopeng har flugit X2 flera gånger och anser att flyghöjden på 400 meter är bekvämast och säkrast. Xpeng planerar att starta serietillverkningen 2024 med flygande bilar och börjar med modellen X2.

Flygande bilar – Xpeng X2

Fakta – Xpeng X2

  • Flygplanstyp – eVTOL, multikopter flygplan
  • Tvåsitsig
  • Byggt i kolfiber
  •  Åtta elmotorer och åtta propellrar
  • Vikt på 560 kg, inklusive batterier 
  • Kan lastas med två passagerare, plus 200 kg
  •  Flyger upp till 35 minuter med en topphastighet på 130 km/h
  • Räckvidd drygt 75 km
  • Maximal flyghöjd på 1 km
  • Pris antydning runt 126 000-236 000 USD

Nu blir det intressant att följa vilka fler tillverkare av flygande bilar som kommer igång med serietillverkning inom kort. Utmanarna är många en av dem är Jetson One från Svenska Jetson AB är en av konkurrenterna. X2 är femte generationens eVTOL av företaget Xpeng, sjätte generations eVTOL är redan under utveckling.

Läs även vår artikel – 100% Elbilstillverkare

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.