Flytvästar

Publicerad av

Inför båtsäsongen är det tid att se över säkerhetsutrustningen för båten. Vi kommer att visa på tre uppblåsbara flytvästar, från tre olika leverantörer. Flytvästen är en billig livförsäkring. Inför båtsäsongen är det viktigt att kontrollera att det finns rätt antal flytvästar samt att de har rätt storlekar. En årlig inspektion av västarna bör utföras inför varje säsong. Glöm inte bort flytvästen till hunden. De olika modellerna av uppblåsbara räddningsvästar skiljer främst på två sätt: med eller utan inbyggd säkerhetssele, och typen av utlösare. Dessa västar har manuell uppblåsning vid sidan av, om inte utlösaren skulle fungera.

Detta inlägg är i grunden en annons för Amazon.se, MarineOnline.se och Watski med annonslänkar.


Uppblåsbara flytvästar

No.1 VIKING

VIKING´s fritidsflytvästar är designade för att se moderna ut, vara bekväma och skydda användaren. De är lätta och smidiga och kommer inte att störa dig under segling.

VIKING RescYou™ flytvästar kombinerar kvalitetshantverk med extraordinära funktioner. För extra hållbarhet, har samtliga västar dubbla sömmar och rostfria stålspännen som är korrisionsbeständiga. Högteknologiska material och det breda midjebandet gör VIKING´s flytvästar så bekväma att använda.

Din säkerhet är det viktigaste. Alla VIKING´s flytvästar blåses upp på några sekunder och er utrustade med viktiga funktioner såsom grenband, SOLAS reflextejp och en väl synlig lyftstropp. I en krissituation är varje detalj viktig.

VIKING RescYou™ Conquest Flytväst

VIKING räddningsväst har avtagbart överdrag och flytförmåga 150 Newton. Användarvikt upp till 100 kg. Automatiskt uppblåsningssystem. CE-märkt, ICO 12402-3.

Produktegenskaper:

  • D-ring i rostfritt stål för infästning av säkerhetslina
  • Halkey Roberts ® ( automatisk eller manuel) Halkey Roberts® ­­eller Hammar® hydrostatisk utslösarsystem inkl. munuppblåsningssytem.

 

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT AB är ett globalt företag som grundades 1960, de har lång erfarenhet av innovation och ledarskap inom sjöfarts- och offshoresäkerhet. Huvudkontoret ligger i Danmark.


No.2 Helly Hansen

Denna uppblåsbara räddningsväst från Helly Hansen, modell SPORT, är tillverkad av ett ergonomiskt lättviktsmaterial. Helly Hansen SPORT är en bra, klassisk och modern flytväst för vuxna med både automatisk och manuell frigöringssystem. Räddningsjackan kan dessutom blåses upp manuellt via ett andningsrör, så du är extremt säker på vattnet när du bär denna flytväst. Helly Hansen SPORT livrädd har min. 150N i flytkraft vid uppblåsning, och kan därför bära en personlig vikt upp till ca. 100kg. ISO 12402-3.

Helly Hansens historia går tillbaka till 1877 då den norske sjökaptenen Helly Juell Hansen och hans fru Maren Margrethe började göra slitstarka plagg för livet till havs.  


No.3 Marine Pool

Designad för off-shore seglingar och extrema väderförhållande där maximal säkerhet är nödvändig.

D-ring (för enkel fastsättning av t.ex. livlina)
Grenband (så västen inte glider upp)
Bröstmått 55 till 145 cm
Ergonomisk design
Passar alla!
Ny version med hela 300N FLYTKRAFT.

Den är lämplig för såväl simkunniga som icke simkunniga och föredras av tunga seglare (+100 kg), eller seglare som har massiv utrustning där bra flytkraft är nödvändig. Flytvästen med dess 300N föredras speciellt av personer som yrkesmässigt tillbringar tid i havet.

Marine Pool startades 1991 av tre kamrater från München, företaget är nu världsledande tillverkare av flytvästar, segelkläder och maritimt mode.


Övriga flytvästar

No.1 Traditionell

Från Grekiska företaget Lalizars kommer denna räddningsväst i 100 Newton-klassen. Räddningsvästen är ISO-godkänd/EN-395-100N. Lätt att bära, då västen har platt flerdelad krage för god komfort.

Blixtlås, bälte, knytband i toppen, grenband, reflexer och visselpipa.

No.2 Seglarväst

Helly Hansen Rider Vest är en populär, smart och praktisk seglarväst med en modern design, som passar till fart och aktion på vattnet.

Hårt skum i ryggen, mjukt skum framtill och ett lättillgängligt blixtlås är 3 av de fina detaljerna, som gör Rider Västen till en unik flytväst med stor rörlighet.

Lämplig till erfarna simmare i närheten av kusten och med hjälp nära tillgängligt. I jämförelse med en klassisk räddningsväst, har denna seglarväst inte en krage till att hålla upp huvudet. Den bör därför inte användas i mycket kallt vatten, där man riskerar att svimma.

No.3 Seglarväst

Lättvikts seglarväst från Helly Hansen i svart/röd färg. Flytvästen har en flytkraft på 50 Newton och är 60% mer kompakt. Detta ger dig en större rörelsefrihet, och flytvästen en väldigt låg vikt. Seglarvästen är perfekt för aktiva seglare, jolleseglare, vindsurfare, kitesurfare, paddlare och liknande. Seglarvästen från Helly Hansen väger bara 430 gram och finns även i gul/svart färg. Detta är en revolutionerande ny jolleväst som är speciellt designad för olika vattensportsaktiviteter eftersom den har en ergonomisk passform. Seglarvästen är dessutom EN ISO 12402-5 certifierad.

Flytvästen finns i storlekarna 40-60 kg, 50-70 kg och 70-90 kg.

No.4 Vattensportväst

Från Helly Hansen kommer denna Rider Stealth flytväst för jolle och vattensporter är en väst för aktiva seglare. Flytvästen har en flytkraft på 50 Newton och är EN ISO 12402-5-certifierad. Framtill har jollevästen även en liten ficka, och en dragkedja. Finns även i röd/svart färg.


Mer fakta

Enligt Konsumentverket är det mellan fem och tio procent västar som inte blåser upp sig när de träffar vattnet. Detta eftersom gaspatronen gängar ut. Vissa flytvästar har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ut. Konsumentverket uppmanar alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera att gaspatronen har en sådan säkring.

Se till att flytvästen är CE-märkt. CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s (Europeiska Unionens) hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Fyra modeller

När du köper en flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Det finns olika modeller av flytväst att välja på idag:

Flytplagg 50N / EN 393 / EN ISO 12402-5. Som i vardagligt tal kallas för seglar- eller fiskeväst, är en smidig väst som bara ska användas av vuxna personer som kan simma.

Räddningsväst 100N / EN 395 / EN ISO 12402-4. Ska användas av barn och vuxna personer som inte kan simma. Den känns igen på den stora kragen. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa.

Räddningsväst 150N / EN 396 / EN ISO 12402-3. Är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för dem som ställer höga krav på rörlighet och säkerhet, till exempel personer som använder flytväst i sitt arbete. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som skall hålla för att lyfta personen.

Räddningsväst 275N är en uppblåsbar väst för professionellt bruk. Bär personen tjocka kläder krävs minst 275N flytkraft.

Den första flytvästen, gjord av kork, patenterades 1756. Läs mer om flytvästens historia i texten av Marie von Garaguly hos Sjöräddningssällskapet.

Källan till texten är Sjöräddningssällskapet.


Flytväst till hunden

Fyra viktiga saker att tänka på inför valet av flytväst för hunden –

Vikt och storlek – flytvästen måste vara anpassad efter hundens aktuella vikt och storlek, precis som för oss människor.

Handtag – flytvästen skall ha ett eller två rejält handtag som skall hålla för att lyfta hunden.

D-ring – ringen är för att kunna koppla hunden, tänk på att ha väl tilltagen längd på kopplet.

Färg – västen bör vara ljus och med reflexer för att kunna vara lätt att få syn på i både ljus och mörker.

Simkunnigheten skiljer sig åt mellan olika hundraser. Av de hundar som drunknat, var många hundar duktiga simmare. Vilket gör att vi måste ha våra hundar under extra uppsikt när de är i närheten av vatten, särskilt vid pooler och öppet vatten.