Flytvästar

Publicerad av

Inför båtsäsongen är det tid att se över säkerhetsutrustningen för båten. Vi kommer att visa på tre uppblåsbara flytvästar, från tre olika leverantörer. Flytvästen är en billig livförsäkring. Inför båtsäsongen är det viktigt att kontrollera att det finns rätt antal flytvästar samt att de har rätt storlekar. En årlig inspektion av västarna bör utföras inför varje säsong. Glöm inte bort flytvästen till hunden. De olika modellerna av uppblåsbara räddningsvästar skiljer främst på två sätt: med eller utan inbyggd säkerhetssele, och typen av utlösare. Dessa västar har manuell uppblåsning vid sidan av, om inte utlösaren skulle fungera.

Detta inlägg är i grunden en annons för MarineOnline.se och innehåller annonslänkar.

Nr.1 VIKING

VIKING räddningsväst har avtagbart överdrag och flytförmåga 150 Newton. Användarvikt upp till 100 kg. Automatiskt uppblåsningssystem. CE-märkt, ICO 12402-3.

VIKING RescYou Conquest Harness är monterad med D-ring, visselpipa, grenrem, speciell knäppning, så att räddningsvästen kan fastsättas på ytterkläderna. Den har en lyftrem som kan användas vid nödsituationer.

 

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT AB är ett globalt företag som grundades 1960, de har lång erfarenhet av innovation och ledarskap inom sjöfarts- och offshoresäkerhet. Huvudkontoret ligger i Danmark.

Nr.2 Helly Hansen

Denna uppblåsbara räddningsväst från Helly Hansen, modell SPORT, är tillverkad av ett ergonomiskt lättviktsmaterial. Helly Hansen SPORT är en bra, klassisk och modern flytväst för vuxna med både automatisk och manuell frigöringssystem. Räddningsjackan kan dessutom blåses upp manuellt via ett andningsrör, så du är extremt säker på vattnet när du bär denna flytväst. Helly Hansen SPORT livrädd har min. 150N i flytkraft vid uppblåsning, och kan därför bära en personlig vikt upp till ca. 100kg. ISO 12402-3.

Helly Hansens historia går tillbaka till 1877 då den norske sjökaptenen Helly Juell Hansen och hans fru Maren Margrethe började göra slitstarka plagg för livet till havs.  

Nr.3 Sailor

Sailor-västen upplöses automatiskt vid kontakt med vattnet, vänder om personen på ryggen, och håller huvudet ovanför vattnet för att förhindra drunkning vid medvetslöshet. Sailor-västen är en mycket prisvärd räddningsväst med en flytkraft på 150 Newton. Den är lämplig för en kroppsvikt upp till 100 kg. Med D-ring för enkel fästning av livlinan direkt på västen.

Mer fakta

Enligt Konsumentverket är det mellan fem och tio procent västar som inte blåser upp sig när de träffar vattnet. Detta eftersom gaspatronen gängar ut. Vissa flytvästar har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ut. Konsumentverket uppmanar alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera att gaspatronen har en sådan säkring.

Se till att flytvästen är CE-märkt. CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s (Europeiska Unionens) hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Fyra modeller

När du köper en flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Det finns olika modeller av flytväst att välja på idag:

Flytplagg 50N / EN 393 / EN ISO 12402-5. Som i vardagligt tal kallas för seglar- eller fiskeväst, är en smidig väst som bara ska användas av vuxna personer som kan simma.

Räddningsväst 100N / EN 395 / EN ISO 12402-4. Ska användas av barn och vuxna personer som inte kan simma. Den känns igen på den stora kragen. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa.

Räddningsväst 150N / EN 396 / EN ISO 12402-3. Är en uppblåsbar flytväst som är tänkt för dem som ställer höga krav på rörlighet och säkerhet, till exempel personer som använder flytväst i sitt arbete. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som skall hålla för att lyfta personen.

Räddningsväst 275N är en uppblåsbar väst för professionellt bruk. Bär personen tjocka kläder krävs minst 275N flytkraft.

Den första flytvästen, gjord av kork, patenterades 1756. Läs mer om flytvästens historia i texten av Marie von Garaguly hos Sjöräddningssällskapet.

Källan till texten är Sjöräddningssällskapet.