Vattna trädgården som ett proffs

Publicerad av

Vi önskar oss en grönskande trädgård fylld med växelvis blommande blommor följt av grönsaksland, buskar och träd som förser hemmet med bär och frukt. För att lyckas krävs att grönskan bevattnas på rätt sätt, de får varken torka och vattnas för mycket. Bevattningen blir smidig samtidigt rolig när bra utrustning finns tillgänglig som är enkel att plocka fram och använda.

Konsten att vattna i trädgården

Vattna med enkelhet, exakthet och precision. Här kommer några enkla råd – kontrollera jorden genom att gräva 10-20 cm för att se om jorden är torr eller fuktig. Vid vattning, vattna rejält, vattnet ska nå ner ordentligt i jorden till växtens rötter, så det blir en ”rotblöta”. Med en rotblöta växer rötterna neråt och vi slipper att växten fryser sönder i vintertid, om rötterna skulle bli för ytliga.

Grund tipset är att låta det torka ut lite mellan bevattningarna så rötterna söker sig nedåt. Vattna heller inte för mycket så växten dränks, vilket de kan göra om de hela tiden står i vatten så rötterna hindras att ta åt sig syre.

Undvik öppen jord i land och rabatterna – jorden håller fukt bättre om växterna står tätt eller om jorden är täckt med bark. Späda grönsaker tål inte att torka ut. Tomater, bönor och gurka är också törstiga, speciellt när de blommar och sätter frukt. Tomater vattnas på morgonen, för att undvika att de spricker.

Grundregeln i en period utan nederbörd är att tillföra cirka 30 mm eller 30 l vatten per kvadratmeter en gång i veckan. Lite beroende på jorden och växtplatsens läge. Vattna helst på morgonen, på dagen dunstar vattnet och har svårare att ge en rotblöta. Vattnas det på kvällen hålls fukten kvar lite för länge, det gynnar oönskad svamptillväxt och sniglar. Undvik att bevattna med hårdstråle och kallt vatten direkt mot växterna. Genom att använda rätt bevattnings munstycken blir bevattningen enkel, exakt och gjord med precision.

Detta inlägg är en annons för Söderströms och innehåller annonslänkar.


Gardena premium strålpistol

Behändig strålpistol i metall för rengöring och bevattning.

GARDENA Premium Strålpistol är det robusta sprutmunstycket som passar lika bra för rengöring som för bevattning. Extra hållbar tack vare munstycke och koppling i metall. Startknappen kan sättas i låst läge så att handen inte behöver ansträngas när du vattnar i längre intervaller. Premium strålpistol är frostskyddad.

Med steglös reglering av vattenflödet kan du själv bestämma vilket flöde som passar den aktuella situationen bäst, från hård stråle till fin spraydimma.

39A tycker till – det underlättar och gör arbetet smidigare att ha flera varianter av munstycken att sätta på slangen, detta robusta munstycke har samtidigt flera inställningsfunktioner, vi gillar särskild att det går att reglera vattenflödet på munstycket utan att behöva gå tillbaka till kranen för att ställa om trycket på vattenstrålen. Detta munstycket passar i princip till allt från bevattning, fylla på vattenkannan till att skölja av och tvätta bilen, vill man endast äga ett munstycke så är detta rätt val. Vi har läst i några resektioner att munstycket har haft läckage, men det är inget vi har upplevt på de munstycken som vi använder. Vi gillar helt enkelt Gardenas Premiumserie.


Multisprinkler

Robust multisprinkler i metall med fem spraymönster för olika bevattningsändamål.

GARDENA Premium Multisprinkler är perfekt för blomsterbäddar, krukplanteringar och ömtåliga växter likväl som för kraftig rengöring och smutsborttagning. Metalldelar på munstycket och koppling gör detta till vår mest robusta multisprinkler som är anpassat för optimal komfort för användaren. Att den utrustad med innovativt frostskydd och mjukdelar för extra skydd mot skador ger lång livslängd. Startknappen kan sättas i låst läge för extra komfort och mindre ansträngning för användaren. Filter som kan tas loss för rengöring.

Med fem olika spraymönster från mjuk dimma och bubbel-jet till full jetstråle.

39A tycker till – ytterligare ett munstycke som underlättar våra arbeten med vatten, det har fantastiskt många funktioner som passar in för många ändamål. Blommor vill inte bevattnas med en hård stråle, här ges möjligheten att bevattna blommorna på ett mjukt sätt.


Sprinklerstav

Sprinklerstaven är med sina 90 cm anpassad för att vattna större planteringar och rengöra ytor som är svåra att nå. Utrustad med frostskydd samt metalldelar som gör den extra robust och hållbar. Hängare för enkel och säker förvaring.

Tre lägen för vattenstrålen:

  • Mjuksprinkler
  • Spraydimma
  • Full stråle

39A tycker till – här har vi vår favorit, fantastik både till vattning av blommor i rabatter, krukor och blomlådor samt för att snabbt skölja av bilen efter en resa på en dammig grusväg. Underbart att slippa böja eller sträcka sig för att komma åt det som skall bevattnas. Blommor vill inte chockas med kallt vatten över sig, då är det perfekt att med precision bevattna jorden runt blomman med denna sprinklerstav. Munstycket underlättar och gör bevattningen både enkel och rolig.


Fuktslang

GARDENA Fuktslang passar särskilt väl för vattenbesparande bevattning av rader med plantor, eftersom den fungerar även med lågt tryck. Den är klar att kopplas ihop med alla Original GARDENA System-kopplingar och med en ventil för justering av flödeshastighet och tryck. Fuktslangen är 15 meter lång och kan enkelt förlängas.

39A tycker till – vid bevattning av blommor, buskar eller häck är det bra om vattnet kan sjunka ner i jorden så rötterna växer och söker sig nedåt. Blöter vi endast upp ytan på jorden kommer växtens rötter att söka sig dit. Vattnar vi endast ytjorden kommer merparten av vattnet att dunsta bort utan att växten hinner få i sig den mängd vi planerat för. Med en fuktslang bevattnar vi ytan under en längre tid, vattningen liknar mer ett naturligt regn och fuktar jorden långsamt och på djupet utan att skölja bort jorden. Vi använder denna fuktslang både för häck och rabatter. Vi låter slangarna ligga kvar permanent på sina platser, i häcken döljs den av häckens grenar, i rabatterna döljs den delvis av klätterväxter och träflis. För att få den att smälta in bättre mot jorden i rabatten så håller vi ner fuktslangen på några ställen med hjälp av hemmagjorda märlor eller byglar som vi böjt till av najtråd. Slangen finns med flera olika längder och har ett praktiskt reglage för att enkelt styra vatten flödet i slangen.


Slangvagn – av metall

GARDENA AquaRoll M Easy Metall är extra stadig och robust och tål även höga belastningar i trädgården. Slangen kan rullas upp med hjälp av den ergonomiska metallveven med mjuka plastkomponenter och den stadiga slangstyrningen. För utrymmesbesparande förvaring viks foten enkelt ner, handtaget sänks ner och veven fälls in. AquaRoll M Easy Metal-paketet är klart att användas och inkluderar 25 m Comfort FLEX-slang 13 mm med GARDENAs originalsystemdelar och sprutmunstycke.

I den robusta metallramen ovanför trumman, sitter en slangguide som ser till att slangen rullas upp snyggt och prydligt utan extra ansträngning. Bara att veva på och ändå få perfekt resultat.

Specialanpassad fot som garanterar att slangvagnen står stabilt och upprätt, även när du drar runt slangen i trädgården.

39A tycker till – tröttnat på opraktiska slangvagnar, nu har vi hittat vagnen som håller måttet för våra ända mål. Visst det finns kraftigare slangvagnar med de blir otympliga i vårat tycke, denna vagn är lätt och smidig att arbeta med. Den står stabilt medan man enkelt rullar ut och åter slangen, med några enkla handgrepp så görs den lite smidigare för att stuvas undan. Vi hade önskat att man kunnat köpa vagnen utan tillbehör och själv fått välja slanglängd, munstycke och kopplingar. I vårt tycke är det här bästa slangvagnen, vi är helt klart nöjda och kan rekommendera denna slangvagn från Garden.


O-ringar

Har du läckage och det droppar från kopplingar? Då kan det vara så enkelt som att byta O-ring. O-ringar torkar med tiden mer sprickor som följd där läckage uppstår. Ibland har de gått av helt och trillat bort. Vi rekommenderar att alltid ha O-ringar på lager, då går det snabbt och smidigt att få gång på utrustningen igen.

Detta betyder att själva utrustningen inte är trasig och behöver slängas, det handlar om underhåll för delar som med tiden naturligt behöver bytas ut.

Låt de O-ringar som du inte han användning för ligga i en tät plastpåse på en sval och skuggig plats, då håller sig O-ringarna i flera år.


Gardenas – 10 gyllene regler för bevattningLämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.