Allt om skärbrädor

Publicerad av

Genom att välja rätt skärbrädor försäkrar vi oss om en god hygien vid matlagningen, en skonsamhet mot våra köksknivar samt skänker de oss en fin dekor i köket. Skärbrädan ger oss flera användningsområden som underlägg till varma stek- eller kokkärl, uppläggningsfat eller som bricka.

Val av material

Egentligen finns det endast två material att välja på: trä eller plast. De övriga blir för hårda för knivens egg, men passar fint vid servering och som dekoration. Andra material på skärbräda kan vara sten, keramik eller laminat.

Plast har flera fördelar, men innehåller i grunden petroleumbaserade ämnen. När vi skär mot brädan lossar små fragment som kan följa med maten vi äter. Därför bör vi undvika skärbrädor av plast.

Sockerrör ersätter plasten. Nu finns skärbrädor tillverkade av naturligt nedbrytbara ämnen vilket gynnar både miljön och vår hälsa. Dessa skärbrädor tar varken åt sig lukter eller färg och är skonsamma mot våra knivar.

Trä är att föredra som material. Det finns skärbrädor med stående trä (fibrerna står vinkelrätt mot skärbrädans yta) och liggande trä (fiberriktningen ligger parallellt med skärbrädans yta).

Bästa valet är den med stående trä där vi skär mot ändträ. Fördelen med ändträ är att den läker sig självt när man skär mot det, fibrerna delar sig lite grann för att sedan dra ihop sig igen. En skärbräda i ändträ kräver mer arbete att producera då träbitar måste limmas ihop (av livsmedelsgodkänt lim) och paras ihop på ett sånt sätt att inte brädan slår sig efter en tid. Det är anledningen till att de är dyrare i inköp, vinsten är den längre livslängden. Ändträ suger åt sig fukt lättare, det gör att vi behöver mätta dessa skärbrädor med olja oftare. En skärbräda med liggande trä behöver slipas ner oftare eftersom fibrerna skärs sönder utan att de läker ihop.

Vanliga träslag i skärbrädor är ask, bok ek och teak det finns även andra träslag och grundregeln är att skärbrädor av trä skall komma från ett råmaterial av träd som har ätbara frukter, nötter eller sav. Önskvärt är att träet kommer från ett hållbart, FCS eller CSR-märkt skogsbruk. Ask, ek och teak är kortfibriga och är av ett hårt träslag vilket ökar brädans livslängd, de passar till skärbrädor av ändträ. Bok är också hårt men långfibrigt och drar åt sig fukt lättare, passar därför inte som ändträskärbräda. 

Bambu har bra egenskaper, men bambu tillhör släktet gräs och är sammanfogat av små bitar till en hel skärbräda, för det krävs stora mängder lim. Limmet blir hårt och skadar knivens egg samt bör man försäkra sig om att limmet inte är hälsofarligt.

Rengöring av träskärbrädor

Lättare rengöring görs genom att brädorna handdiskas. Skärbrädor av trä skall inte dränkas för länge i vatten då det drar åt sig vattnet och kan spricka, inte maskindiskas då träet torkar ut av den höga värmen och spricker. Låt skärbrädorna lufttorka på högkant mellan användningarna.

Djupare rengöring för att få bort bakterier görs genom att spraya med antingen vit vinäger eller 5-procentig ättika, torka av med hushållspapper. Vinäger och ättika har fantastiska desinficerande egenskaper och är helt naturliga!

För att göra en grovrengöring och få bort lukt kan du blanda ättika 1 dl och bikarbonat 2 tsk och stryka på skärbrädan. Låt verka i några minuter innan du skrubbar och sköljer av skärbrädan med varmt vatten.

Fläckar tas bort genom att skrubba brädan med grovsalt, här kan vi även droppa på med saft från en citron. Två saker som vi oftast har hemma.

Detta inlägg är en annons och innehåller annonslänkar.

Skötsel av träskärbrädor

Mätta träskärbrädor med paraffinolja, som är mineralbaserad, ofarligt, smaklöst och tränger lätt in i träet. Bivax täpper igen träets porer och har en vattenavvisande effekt. Använd gärna båda. Matolja tränger inte in i träet lika lätt och kan med tiden härskna. Vi mättar våra skärbrädor för att de inte skall spricka, dra åt sig fukt eller missfärgas. Efter någon timme kan överflödig olja torkas bort med hushållspapper eller fiberduk.

När  skärbrädan blir sliten av knivens vassa egg kan den lätt slipas ner och åter oljas in så blir den som ny.

Varför vi bör äga minst två skärbrädor

Anledningen till att använda minst två skärbrädor är att vi äter vissa livsmedel råa och andra upphettas. En skärbräda för frukt, grönsaker, bröd som kan ätas rått. Den andra är till kött, fågel och fisk som kommer att upphettas.

Oönskade bakterier, virus och parasiter kan spridas från råvaror som rått kött och rå kyckling, även om vi diskar skärbrädan noga, så finns det fortfarande bakterier kvar i skåror och fibrer. Försäkerhets skull bör använda en skärbräda till råa livsmedel och en till livsmedel vi måste hetta upp.

Tänk även på att diska knivar och andra redskap som används till rått kött eller rå kyckling innan du använder dem till att skära grönsaker eller andra livsmedel som inte ska hettas upp. Lägg häller inte färdiglagad mat på fat där det legat rått kött och rå kyckling.

Det är en fördel att äga flera olika storlekar på skärbrädor, vi arbetar ofta med flera varor samtidigt och vill att brädan passar just till det aktuella arbetet, allt för att i förenklar och spara tid.

Välj en slät skärbräda, där du har en helt ren och plan yta att arbeta på., välj även en skärbräda med väl tilltagen ränna och uppsamlings damm för olika vätskor, safter och smulor.

Byt ut plastskärbrädan

Global Skärbräda av sockerrör

Globals miljövänliga skärbräda tillverkas av brasilianska sockerrör och färdigställs i Sverige. Skärbrädan är stor nog att kunna användas för alla uppgifter och tar inte åt sig av lukt eller färg. Den rena designen gör den enkel att förvara och tyngden gör att den ligger tryggt på köksbänken. Sockerrören odlas under socialt hållbara och etiska former, långt ifrån regnskog och i enlighet med International Labor Organisation.  Mått 53 x 30,5 x 1,4 cm.

Träskärbräda av ändträ

Dania skärbräda från Skagerak

Brädor av ändträ tillverkas av små fyrkantiga bitar av trä där varje bit vridits 90 grader så träets fibrer står upp mot knivseggen. När man skär på en bräda av ändträ delar sig fibrerna något vilket dels innebär att brädan slits ytterst lite, dels att brädan är mycket skonsam mot kniven. Teak innehåller naturliga oljor som är motståndskraftiga mot fukt och bakterier och de uppåtgående fibrerna på ändkornet absorberar stötar från knivblad sublimt. Skärbrädan har inbyggda grepp i vardera änden och ett juice-spår som samlar vätskor. Undvik att skära med tandade knivar mot denna typ av skärbräda, brädan är avancerat byggd och dyrare, det finns enklare och billigare brädor att skära upp bröd på, se nästa exempel nedan.

FSC-certifierad.

Mått 50 x 27 x 3 cm.

Träskärbräda liggande fibrer

T&G Woodware

Skärbräda tillverkad av bok. Brädan passar ypperlig till att skära upp bröd på, med en brödkniv som är tandad. Brädan är enkel att slipa ner för att få en sliten yta att bli som ny igen.

FSC-certifierat. Mått 51 x 35,5 x 4 cm.

Skärbräda / Serveringsfat

Zassenhaus Skärbräda

Skärbräda i mangoträ som även passar utmärkt som serveringsfat, för ex. ost, korv och frukt. Med denna skärbräda har Zassenhaus förlängt mangoträdets existens, eftersom trädet nyttjas först när det inte längre bär frukt. Brädan har en dekorativ snodd för upphängning. Finns i två storlekarna.

Mått 46 x 17 x 2 cm.

Mått 59 x19x 2,5 cm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.